Varkensgroep Danis neemt collega Vannieuwenhuyse over

De West-Vlaamse groep Danis, een geïntegreerde varkenskweker en verwerker, neemt zijn streekgenoot Vannieuwenhuyse over. Danis is in handen van het echtpaar Stefaan Lambrecht en Ann Danis en heeft zijn hoofdzetel in Koolskamp. Vannieuwenhuyse, in handen van de gelijknamige familie uit Zarren, is een versnijderij van varkens die levend worden aangekocht bij lokale zelfstandige varkenskwekers en in onderaanneming worden geslacht. Danis zelf maakt geen omzetcijfers bekend. Stefaan Lambrecht vertelt daarover in een anekdote over zijn schoonvader Jospeh Danis. In één van zijn zeer weinige interviews vroeg de journalist aan Danis “Maar hoe groot bent u eigenlijk?” Waarop Danis eenvoudig zei: “1 meter 74.”Vannieuwenhuyse NV stond op een kruispunt, zo klinkt het in een persbericht, ofwel stagneren ofwel doorgroeien via een uitbreiding van de site te Zarren en verdere professionalisering van het management. Danis beschikt in Ruiselede over een slachthuis, met daarin een handel in geslachte karkassen, opererend onder Groep De Brauwer, die zij een 5-tal jaar geleden overgenomen hebben. Op diezelfde site staat er ook een versnijderij, die vandaag niet operationeel is, maar die ze willen activeren om hun ketting volledig te kunnen uitbouwen.

De versnijderij van Vannieuwenhuyse van haar kant zit overvol en was dringend aan uitbreiding toe. De plannen waren klaar en de bouwvergunningen afgeleverd. Op dat moment kwam het aanzoek van Danis om die uitbreiding in hun leegstaande snijderij in te vullen en zo 2 vliegen in één klap te slaan. De versnijderij in Ruiselede wordt nu op punt gesteld en zal door Vannieuwenhuyse worden uitgebaat, naast de versnijderij in Zarren die volledig operationeel blijft.

Groep Danis coördineert een netwerk van familiale varkenshouders en is toonaangevend in de Belgische varkenskweek, van veredeling en genetica over veevoeders en kweek tot de verkoop aan de consument. In 2017 realiseerde Vannieuwenhuyse van haar kant een omzet van 54 miljoen euro. Hoe groot de participatie is van Danis is niet bekend. Wel duidelijk is dat het om een meerderheid gaat. “Onze beide families hebben al een jarenlange goede relatie, zo zegt Stefaan Vannieuwenhuyse is een commentaar. Wij versnijden en distribueren exclusief het premium-merk ‘Duke of Berkshire’ van Groep Danis. Deze fusie past in de algemene trend van consolidaties binnen de Belgische vleessector.”