VASTGOED – 250 miljoen euro, de ambitie van coliving specialist Cohabs

Youri Dauber, mede-oprichter van de start up Cohabs. (Foto: LinkedIn)

Het vastgoedbedrijf Cohabs heeft zijn kapitaal opgetrokken met 5 miljoen tot 24 miljoen euro. Opmerkelijker is dat Cohabs een toegestaan kapitaal klaarzet van maar liefst 250 miljoen euro. Eind vorig jaar haalde het vastgoedbedrijf 110 miljoen euro op bij onder meer Ivanhoe Cambridge, Belfius Insurance en de federale investeringsmaatschappij FPIM. De start up Cohabs koopt huizen aan, renoveert ze, verdeelt ze onder in verschillende kamers en biedt ze via zijn samenwoonapp aan. Youri Dauber, die Cohabs oprichtte met zijn broer Malik en François Samyn, schat dat er de komende drie jaar nog zo’n 300 miljoen euro aan investeringen bij kunnen komen. De ambitie is om tegen eind 2026 5.000 slaapkamers in 11 steden te exploiteren.

Opmerkelijk in het verhaal van Cohabs is vooreerst de app die werd ontwikkeld. Potentiële huurders tekenen op afstand het huurcontract, nadat ze de coliving virtueel hebben bezocht. Ook om de sleutel te overhandigen, is geen afspraak in levende lijve nodig. Een toegangscode in de app opent een kastje met de sleutel. Zelfs de plaatsbeschrijving of het contacteren van een loodgieter gebeurt allemaal via de app. Dat maakt dat er slechts acht medewerkers nodig zijn om de exploitatie op te volgen van de 1.500 kamers die momenteel in portefeuille zitten hoofdzakelijk in Brussel en New York. Voor die laatste stad is slechts één persoon operationeel.



Opgericht in 2016 profileert Cohabs zich als een volledig geïntegreerd coliving-platform dat zowel zijn eigen vastgoedactiva bezit als exploiteert. Ze bieden een unieke gedeelde woonervaring door middel van volledig ingerichte, premium accommodaties. Het 50-koppig bedrijf heeft momenteel een portefeuille van 1.550 slaapkamers in vijf steden (Brussel, Parijs, New York, Madrid en Luxemburg), waarbij het merendeel van het team en de activa in Brussel zijn gevestigd. Ook opmerkelijk is dat Cohabs zich richt naar de residentiële markt en er toch in slaagt belangrijke institutionele investeerders aan te trekken. AG Real Estate behoort tot de eerste investeerders. Ivanhoe Cambridge is nu de nieuwe referentie aandeelhouder. Het is een onderdeel van het Canadese ‘Caisse de dépôt et placement du Québec’ en beheert een vastgoedportefeuille van om en bij 70 miljard Canadese dollar.