VASTGOED – Antiquair Paul De Grande vraagt 2,7 miljoen euro voor zijn kasteel De BoeverieIn het West-Vlaamse Snellegem, deelgemeente van Varsenare nabij Brugge, staat het kasteel de Bouverie te koop. De verkoper Paul De Grande geniet van extra publiciteit via zijn tussenkomst in het TV-programma “Stukken van mensen”. Voor zijn kasteel van 1.000 m² op een domein van 25.000 m² daterend van 1875 vraagt hij 2,7 miljoen euro. Wie af en toe eens kijkt naar het programma op Vier weet dat De Grande een ervaren verkoper is.

Kasteel De Boeverie in 1875 gebouwd door het adellijke geslacht Gilles de Pélichy. Het werd in de jaren ‘70 eigendom van de toen nog 24-jarige De Grande. De antiquair richtte de kelderverdieping van het kasteel en het gelijkvloers in als exporuimte voor zijn antiek. In het hoofdgebouw geeft de inkomhal uit op een bureel en drie authentieke salons. Op de eerste verdieping bevinden zich leefvertrekken. Je kan hieronder kennis maken met het interieur van de antiekhandelaar. De Grande schakelde het Brugse makelaarskantoor Found and Baker in om z’n kasteel te verkopen. (Lees verder onder de fotomontage)

Elk voordeel heeft ook zijn nadeel. TV maakte De Grande bekend bij het brede publiek, maar het plaatst hem ook in het oog van de media. Zo werd uitvoerig bericht over het feit dat De Grande eind vorig jaar veroordeeld werd tot twee maanden cel met uitstel voor valsheid in geschrifte bij de teruggave van het Mariabeeld aan de parochiegemeenschap van Hoksem in Hoegaarden. Het Mariabeeld van de Sint-Janskerk werd in 1997 gestolen. Ruim 15 jaar later dook het werk opnieuw op tijdens een tentoonstelling in Brussel in 2012. Daar werd het ontdekt door een kenner. De kerkraad stelde De Grande een ultimatum tot teruggave van het beeld. Omdat De Grande de deadline niet haalde, werd hij gedagvaard in een burgerlijke procedure. Twee dagen voor die pleidooien in de burgerlijke procedure stond De Grande dan toch met het Mariabeeld op de stoep van de voorzitter van het kerkbestuur. Te laat echter voor de Leuvense strafrechter in het vonnis in eerste aanleg. De Grande kondigde aan dat hij in beroep gaat tegen dat vonnis en dat hij van geen kwaad opzet kan worden beticht.