VASTGOED – Banimmo zet zich klaar voor ontwikkeling Gentse Loop

De beursgenoteerde vastgoedgroep Banimmo heeft de nieuwe vennootschappen Espevelo2 en Espevelo3 opgericht. In beide vennootschappen heeft Stadsontwikkelingsbedrijf Sogent een minderheidsbelang van 16 %. De constructie kadert in de ontwikkeling van de site ‘The Loop’. Concreet gaat het om de site die nu wordt gedomineerd door Flanders Expo en de Gentse Ikea vestiging, tussen de E40 en de Gentse ring R4. Waar die site nu eigenlijk een soort verlengstuk is van de snelweg, wil de stad Gent er een volledig nieuwe stadswijk inplanten. Vorig jaar werd de aanzet gegeven om die ontwikkeling mogelijk te maken via een nieuw RUP of ruimtelijk ontwikkelingsplan. De creatie van dat RUP kan tot vier jaar in beslag nemen. Momenteel worden nog vergunningen afgeleverd binnen het bestaande RUP.



Gent wil The Loop een levendige stadswijk maken. Terwijl er vandaag vooral kantoren, grote winkels en evenementen zijn, moet er in de toekost een mix komen van winkels, sport, recreatie en groen. Ikea en Flanders Expo blijven. In dezelfde zone kunnen er nog gelijkaardige spelers bijkomen, als het aanbod complementair is aan dat van de Gentse binnenstad. Binnen de ontwikkeling worden lokale handel en horeca gezien als belangrijke nieuwe functies om The Loop tot een echte stadswijk te maken.

Tegelijkertijd blijft The Loop een site voor economische ontwikkeling. Extra kantoren en ruimte voor KMO’s blijven dan ook mogelijk. Residentiële projecten kunnen over de volledige site, behalve bijvoorbeeld in de zone van de snelweg waar de grote winkels, diensten en evenementen aanwezig zijn. The Loop heeft vandaag het karakter van een snelweglocatie. Het is een typische autobestemming voor bezoekers die vaak van buiten Gent komen. Nochtans ligt The Loop op slechts 2 kilometer fietsafstand van het station Gent-Sint-Pieters. Dat is dichter dan het historische centrum van de stad. Er ligt ook een tramverbinding. In de toekomstvisie moet The Loop een nieuwe stationswijk worden met verbeterde verbinding met het station, zowel met de fiets als met het openbaar en collectief vervoer.