VASTGOED – Familie Degroote investeert 41 miljoen euro in Gents Zuid complex

Gent Zuid. (Foto: Google Maps)

De Oostendse vastgoedfamilie Degroote mikt op een regionale schaalvergroting. In Gent kocht ze het kantorencomplex PAC over van de provincie Oost-Vlaanderen. PAC ligt aan het Woodrow Wilsonplein en is ook gekend onder de naam het Zuid. Het complex omvat 29.000 vierkante meter kantoorruimte en 254 ondergrondse parkeerplaatsen. Het complex werd gekocht door de NV Atavus. Die werd vorig jaar afgesplitst van de NV Project Planning Degroote. De nieuwe dochter kreeg meteen een kapitaal mee van 62 miljoen euro. Voor de familie Degroote gaat het om de eerste belangrijke investering buiten haar West-Vlaamse thuisbasis. Ze legde voor de aankoop van PAC 41 miljoen euro op tafel.

Vastgoedgroep Degroote, waarin ook de drie zonen actief zijn, groeide uit tot een van de grootste projectontwikkelaars van de middenkust. De familie bouwt een 300-tal appartementen per jaar, hoofdzakelijk in Oostende en omstreken. In Gent wordt vader Xavier Degroote voor het eerst buiten West-Vlaanderen actief. Ook de kantooractiviteit is nieuw voor de projectontwikkelaar die zich toelegde op residenties. Ze heeft wel ook ervaring in de toeristische logistiek. In Brugge exploiteert ze het klassehotel Dukes’ Palace. Dat werd trouwens eveneens juridisch afgesplitst bij de opsplitsing van Project Planning Degroote. De stad Gent van zijn kant wil het liefst bureauruimte op de strategische locatie, vlak bij het centrum, het openbaar vervoer en de afrit van de autosnelweg.



Het complex aan Gent Zuid heeft ook nog andere eigenaars. AG Real Estate, de vastgoedtak van de verzekeraar Ageas, is eigenaar van het winkelcentrum Gent Zuid. De beursgenoteerde vastgoedspeler Home Invest bezit dan weer 18 huurappartementen aan de zijkant van het complex. Door die mede-eigendom lijkt een renovatie of reconversie van het kantoordeel waarschijnlijker dan een nieuwbouw. De provincie Oost-Vlaanderen probeert het gebouw al sinds tien jaar te verkopen. De verkoopprijs werd daarbij verlaagd van 62 naar 41 miljoen euro. De provinciale diensten verhuizen volgend jaar vanuit het complex naar de Gentse Leopoldkazerne, waar de West-Vlaamse verkavelaar Matexi het oude militaire complex tot een nieuwe wijk omvormt.