VASTGOED: Filiep Balcaen gaat stationswijk in Namen ontwikkelen

“La courgette” achter het station van de Waalse hoofdstad Namen

De West-Vlaamse miljardair Filiep Balcaen gaat de stadswijk aan het station van Namen ontwikkelen. Zijn holding Baltisse legde 12,3 miljoen euro op tafel om eigenaar te worden van een langwerpig stuk grond achter het station van de Waalse hoofdstad. Lokaal staat de site gekend als “la courgette”. Het stadbestuur van Namen wil dat er naast kantoren en een hotel ook een congrescentrum uitgebouwd wordt. Initieel werd de site aangeboden voor 6,7 miljoen euro. Balcaen legde dus bijna het dubbele op tafel. Hij haalde het onder meer van Atenor en van de familiale bouwgroep Thomas&Piron.



Filiep Balcaen maakte fortuin met de vloerbedekkingsspecialist Balta die hij in een aantal bewegingen verkocht. Momenteel beleeft Balta moeilijke tijden op de Brusselse beurs. Balcaen diversifieerde de opbrengst van zijn verkoop onder meer in vastgoed. In Namen keurde het stadsbestuur plannen goed waarbij er op “la courgette” 20.000 m² kantoren komen naast 4.000 m² voor een hotel en 10.000 m² voor een congrescentrum. De nabijheid van het station van Namen maakt van de site een toegankelijk gebied.

Balcaen zal er onder meer moeten werken met Eric De Vocht. De succesvolle Antwerpse projectontwikkelaar werd er eerder al met zijn groep Iret Development eigenaar van een groot aanpalend project. Op de “courgette” moeten vijf bestaande gebouwen worden afgebroken. Daarbij moet de grond van de site ook worden gesaneerd.