VASTGOED – Marc Coucke moet ambitieus vastgoedproject in Durbuy voorleggen aan de inwoners

Marc Coucke die uitkijkt over Durbuy. (Foto: Belga Images)

Het vastgoedbedrijf Are3 Development uit Merelbeke plant in Durbuy “de gefaseerde bouw van 204 appartementen in 17 gebouwen, een waterzuiveringsstation en de versterking van het bos en de landbouwgrond naast het project”, zo staat te lezen in een bouwaanvraag. Are3 is via de holding Alychlo in handen van de investeerder Marc Coucke die eerder al fors investeerde in toeristisch vastgoed in het Ardeense stadje. De lokale bewoners zijn er alvast niet allemaal even gerust in. Op 9 januari wordt een info-avond georganiseerd in Barvaux waar Coucke zijn plannen zal toelichten. De burgemeester probeert de gemoederen te bedaren. De bouw van de appartementsblokken wordt gespreid over tientallen jaren, zo zegt hij. De plannen komen er aan de vooravond van de lokale verkiezingen die plaatsvinden in oktober volgend jaar. Dergelijke publieke voorstelling is niet ongewoon maar doorgaans wordt daarmee gewacht tot de bouwverguning is toegekend.

De bouwplannen van Coucke hebben betrekking op wat in de regio rond Durbuy bekend staat als ‘de oude skipiste’, een glooiend groene omgeving aan de rand van het stadje. In diezelfde omgeving is ook de ‘Résidence Durbuy’ gesitueerd, een vakantiepark met 8 appartementen, dat eveneens door Coucke is aangekocht. Nu al controleert de Oost-Vlaming in Durbuy onder meer het vakantiepark Sunclass met 237 bungalows, gelegen aan de andere kant van Durbuy, uitgestrekt over een terrein van 15 hectare. Verder is hij de eigenaar van de Brasserie L’Incontournable en de residentie Les Béguines, goed voor 25 ‘exclusieve appartementen’.De holding van Marc Coucke, Alychlo, bezit daarnaast 72,1 procent van de aandelen in La Petite Merveille. Dat bedrijf bezit onder meer het vijfsterrenhotel Le Sanglier des Ardennes, goed voor 96 kamers, met ook de restaurants Le Sanglier des Ardennes by Wout Bru en Wagyu, het voormalig restaurant Au Vieux Pont, vandaag restaurant Le Grand Verre, het voormalige hotel en restaurant Au Saint Amour, vandaag getransformeerd tot het Italiaanse restaurant Limoni e Tartuffi, het bedrijf Green Fields, goed voor 10 luxetenten, een restaurant, een zwembad, een beachvolley- en een padelveld, het avonturenpark Adventure Valley, het labyrint van Barvaux, een sporthotel met 15 kamers, 11 gastenhuizen, chalets, appartementen, de golfterreinen van Durbuy en Méan in de gemeente Havelange en een aantal bossen, graslanden weides.

De nieuwe bouwaanvraag is alvast voer voor politieke discussies. Het gemeenteraadslid Roch Kersten van de partij CommUne Passion lokte daarbij een info-avond uit. “Normaal worden bouwprojecten bekendgemaakt met een affiche aan het stadhuis en een bericht in de krant, en zijn er altijd mensen die ernaast kijken.” zegt Roch Kersten van de partij CommUne Passion. “Maar dit is zo’n groot project dat iedereen beter op voorhand weet waar Durbuy aan toe is. Daarom dus dat infomoment in januari.”