VASTGOED – Matexi maakt zich klaar voor bouw van 290 wooneenheden in Wijnegem

Het masterplan van de site Ertbrugge in Wijnegem.

De West-Vlaamse projectontwikkelaar Matexi, de grootste Belgische bouwheer van residentiële woningen en in handen van de familie Hannecart-Van de Vyvere, heeft de nieuwe vennootschap Wijnegem Development opgericht. Die kreeg een startkapitaal mee van 0,7 miljoen euro waarvan een kwart volstort. In de Antwerpse randgemeente Wijnegem gaat Matexi het project Ertbrugge ontwikkelen, goed voor 290 wooneenheden waarvan 146 eengezinswoningen en de rest appartementen. Matexi kocht de site van ruim 8 hectare in Wijnegem in 2016. Nu, acht jaar later, is de hele vergunningsprocedure inclusief archeologisch onderzoek, afgerond. Matexi gaat het project afwerken samen met de Brugse promotor Novus.

In 2016 verkochten een aantal landbouwers, het Antwerpse OCMW en een particuliere eigenaar hun weiden van samen ruim acht hectare grotendeels aan promotoren Novus en Matexi. De gemeente Wijnegem kocht zelf een vijfde van het strategisch gelegen gebied. Het gaat om een zone voor ‘woonuitbreiding’ die in 2016 herbestemd werd tot ‘woongebied’. Dit was mogelijk omdat dit stuk Wijnegem ruimtelijk gezien tot ‘grootstedelijk’ gebied behoort. In juni 2020 keurde de gemeenteraad ‘masterplan Ertbrugge’ goed.



Met de herdefinitie van de site geven de ontwikkelaars dit gebied een nieuwe bestemming. De helft van de site blijft groen en wordt een centrale parkzone van ruim 28.000 m². Eens het project is afgewerkt neemt de gemeente Wijnegem het beheer van het park over. Er komen 290 wooneenheden op de site waarvan 146 eengezinswoningen, 390 parkeerplaatsen en 1.150. Op het talud aan de rand van de site kan tot 6 bouwlagen hoog gebouwd worden. Daarmee moet een maximaal geluidsscherm worden gecreëerd. De meergezinswoningen worden gepercipieerd als geluidswalwoningen. Die zes bouwlagen vormden het grootste pijnpunt bij de huidige omwonenden van de wijk op de plannen van de projectontwikkelaars.


Ook in Wijngem ligt nog het kasteel van Ertbrugge. Dat is in handen van Ghelamco eigenaar Paul Gheysens. Die zette het kasteel vorig jaar te koop voor 3,7 miljoen euro.