VASTGOED – NU TE KOOP: Bewoonbaar sprookjeskasteel

Sprookjesachtig is het meest gehoorde en gelezen adjectief wanneer het gaat om het Hof van Rameyen in Berlaar. Het waterkasteel in de Antwerpse Kempen zet iedereen aan tot fantasie. Zowel binnen als buiten schittert het kasteel, met als pronkstuk in de kapel een majolicategelvloer uit de 16de eeuw, de oudste dergelijke vloer in de Benelux. De geschiedenis van het Hof van Rameyen leest als een opeenvolging van kleurrijke facetten uit onze geschiedenis. Van de schilder Pieter Pauwel Rubens over de Franse revolutie tot de schrijver Felix Timmermans. Om te eindigen in de handen van de niet te evenaren Axel Vervoordt, de binnenhuis kunstenaar die de meest recente aanpassingen in het kasteel doorvoerde.Op 28 mei 1643 wordt het Hof van Rameyen aangekocht door ‘Messire’ Nicolaes Rubens en zijn echtgenote Constantia Helman. Nicolaes was de tweede zoon van de bekende kunstschilder Pieter Pauwel Rubens. Het wapenschild van de familie Rubens siert tot op vandaag de hofpoort van het domein.

Bij het brede publiek is het Rameyenhof vooral bekend vanwege zijn witte buitenmuren die het kasteel zijn sprookjesachtig uiterlijk geven. Het kasteel zelf wordt niet opengesteld voor het grote publiek. Berlaar ligt in het land van Pallieter en van de beroemde auteur Felix Timmermans. In het boek “Wandelingen door Lier” vertelt Lia, dochter van de Lierse auteur en zelf ook bekend als schrijfster, hoe ze met haar vader tijdens hun fietstochten altijd stoppen bij het witte kasteel. Tot op vandaag vindt hun voorbeeld navolging bij de vele fietstoeristen die de Kempen aandoen. (Lees verder onder de foto)

De kapel in het Hof van Rameyen met de majolicategelvloer uit de 16de eeuw.

In zijn huidige staat draagt het Hof van Rameyen de grandeur van de befaamde interieurarchitect Axel Vervoordt die het kasteel in zijn geheel kon renoveren. Het verkoopsmandaat van het kasteel vandaag is in handen van Luc Missotten. Met Immo Point beheert die een groeiend netwerk van 20 vastgoedkantoren, vorig jaar goed voor per dag meer dan 5 afgesloten vastgoedtransacties. Immo Point profileert zich daarbij zowel in de brede markt als in het duurdere segment. U kan hier kennis maken met het Hof van Rameyen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Immo Point.