VASTGOED – Peter Gillis, uitbater van vakantieparken voor asielzoekers en tv-ster, beticht van fraude

Peter Gillis promoot zijn biografie op zijn eigen webshop Hatseflatsshop.nl

In Lommel zal het opvangcentrum voor asielzoekers Parelstrand ook in 2024 en 2025 openblijven. Dat is Fedasil overeengekomen met de eigenaar van het vakantiepark, zo klonk het eind vorig jaar. Die eigenaar is de 62-jarige Nederlander Peter Gillis, eigenaar van de groep Oostappen, goed voor 8 vakantieparken in Nederland en 3 in België. Maar Gillis, bekend van zijn eigen tv-realityshow ‘De familie Gillis: massa is kassa’ en de roep ‘Niet lullen, bedden vullen’, combineert de vakantieverhuur met de verhuur van zijn parken als opvangcentra voor asielzoekers. In Nederland leidt dat tot aanhoudende problemen met de lokale overheden die willen dat de parken terug hun recreatieve functie gaan vervullen. Ook in Lommel zien ze Gillis liever vertrekken dan blijven. In Nederland moet Gillis dan weer op 19 maart voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen. In 2019 werd zijn boekhouding in beslag genomen door de de FIOD, de Nederlandse belastingwaakhond. Hij wordt beticht van belastingontduiking en het niet neerleggen van jaarrekeningen van zijn bedrijf Oostappen.In zijn veel verkochte biografie ‘Massa is kassa’ vertelt Gillis zelf hoe hij ondanks een ‘kutjeugd’ toch wist uit te groeien tot een keiharde zakenman. ‘Massa is kassa’ is ook de titel die hij meegaf aan de realityshow rond zijn gezin waarvan de commerciële zender SBS6 10 series uitzond, later ook voor een deel doorverkocht aan VTM2 in Vlaanderen. Gillis rijdt er rond in zijn Rolls Royce en slaat spontaan op de billen van zijn 28 jaar jongere vrouw Nicole. Of was het Wendy? Dat alles doorspekt met reclame voor zijn parken. Intussen heeft de 62-jarige Gillis zich gevestigd in Belgisch-Limburg. In Hamont-Achel renoveert hij kasteel Genenbroek waar hij recent werd aangeklaagd voor illegale boomkap. Maar volgens Gillis vormden de bomen een gevaar voor de omgeving. “Mijn excuses dat ik geen kapvergunning heb aangevraagd. Ik heb er gewoon niet bij stilgestaan. Mijn eerste zorg was de veiligheid, ik wilde verdere ongelukken voorkomen. We wachten af.” zo zegt hij in het Belang van Limburg. En in Pelt woont Gillis in de villa van de vermoorde zakenman Marcel Van Hout. Nog in Limburg exploiteert hij de parken Hengelhoef in Houthalen-Helchteren en Blauwe Meer en Parelstrand in Lommel. De Belgische parken bieden ook onderdak aan asielzoekers. Nederlandse journalisten maken er een sport van undercover te gaan in de parken van Oostappel. In Lommel kampeerde een journalist in een chalet vol schimmel en delfde hij een condoom op uit de zandbak, zo lezen we.

Intussen raakt Gillis meer en meer in opspraak in Nederland door zijn verloederde vakantieparken. Waar Gillis verschijnt, verdwijnt steeds vaker de recreatiefunctie van de parken, zo klinkt het. Arbeidsmigranten, asielzoekers en mensen met een dubieuze achtergrond zouden meer en meer de chalets inpalmen. In de gemeenten Asten, Cranendonck, Loon op Zand en Terneuzen lopen procedures over de vergunningen van Gillis. “Deze man heeft een pervers verdienmodel over de rug van kwetsbaren heen.”, zo wordt de burgemeester Anton Ederveen van Valkenswaard geciteerd. Wanneer er in de gemeente Asten heibel komt over het jarenlang niet betalen van toeristenbelasting voor de arbeidsmigranten die er verblijven, wordt het Gillis te veel. Hij rijdt met zijn Ferrari naar het centrum van de gemeente en urineert er tegen de gevel van het gemeentehuis. Een video van het gebeuren komt terecht bij de lokale krant en raakt zo op internet. Terwijl Fedasil het contract met Gillis verlengt voor het Parelstrand in Lommel wil de gemeente Lommel dan weer zijn vergunning voor het recreatiepark Blauwe Meer in de Limburgse gemeente intrekken. Gillis sprak eerder al over een vechtverhouding met de stad Lommel en ”ondernemertje pesten” nadat hij er zijn nieuwbouw villa moest afbreken. Volgens Gillis ging het om een modelwoning voor meerdere personen waarvan hij er 15 wilde bouwen, plannen die in de papiermand eindigden. In Hengelhoef in Houthalen-Helchteren zou de verhouding met de Nederlander beter zijn.

Peter Gillis reageert geschrokken op de beschuldigingen in de Nederlandse media. “Er is altijd structureel en in goed overleg samengewerkt met de verschillende gemeenten, ook op het gebied van de opvang van arbeidsmigranten. Oostappen Groep wil ook in de toekomst op deze manier blijven samenwerken. De uitkomsten in de lopende onderzoeken worden met vertrouwen tegemoet gezien”, klinkt het. Het Nederlandse magazine Quote ergert zich al langer aan de figuur Peter Gillis. Volgens Quote verdient Gillis jaarlijks 5 miljoen euro aan zijn contract met Fedasil. Hatseflats, zouden we zeggen. Net zoals Peter Gillis zelf die bevestigt dat van zijn realityshow “Massa is kassa” in april dit jaar een nieuwe serie wordt opgestart op de commerciële omroep SBS6.

Wanneer u nu nog geïntrigeerd bent door Peter Gillis kan u hier nader kennismaken met de man in deze video van “Massa is kassa” van SBS6.