VASTGOED – Politieke rel in Leuven over verkoop Ghelamco-parking

De wijk Vaartkom in Leuven die volledig wordt herontwikkeld.

De stad Leuven onderhandelt momenteel met de promotor Ghelamco van Paul Gheysens over de aankoop van de parking Vaartkom. Die is in handen van de NV Waterview, een dochter van Ghelamco. Vaartkom is een nieuwe stadsbuurt in Leuven die in volle ontwikkeling is. Toch roept de oppositie dat de aankoop naast de kwestie is. Vorig jaar kocht de stad Leuven al 400 plaatsen in de parking voor 14.350 euro per stuk. Nu zouden ze voor de overige 585 plaatsen 11.100 euro per stuk betalen. De parking is verlieslatend, zegt de oppositie. We kijken naar de lange termijn, zegt het stadsbestuur.



Leuven is bereid 6,5 miljoen euro op tafel te leggen om het volledig beheer van de parking Vaartkom in handen te krijgen. Volgens oppositiepartij Groen schommelt de bezettingsgraad tussen 9 en 14 procent en is de parking verlieslatend. Open VLD-lijsttrekker Rik Daems vindt dat de stad zich ontpopt tot een zwakke onderhandelaar. “We hebben in 2015 blijkbaar een dikke 3.000 euro te veel betaald per parkeerplaats. Ze hebben zich toen dik in ’t zak laten zetten.” zegt hij in de lokale pers. Los daarvan ziet Daems de aankoop wel zitten als er tenminste een deftig plan is voor de parkeerplaatsen.

CD&V Schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies begrijpt de ophef niet. “De Vaartkom is in volle ontwikkeling. Nu is er nog maar 35 tot 40 procent gerealiseerd”, zegt hij. “De huidige onderbezetting is dus maar een tijdelijk probleem.” Devlies merkt ook op dat de stad de parking in eigen handen wil houden om te vermijden dat de parkeergelden te hoog zouden oplopen.