VASTGOED – Viriginie Dufrasne gaat stadion van Bergen renoveren in de schaduw van de verkiezingen

Virginie Dufrasne (Foto: Belga Images)

De Waalse aannemer Viriginie Dufrasne heeft de nieuwe vennootschap Lixon Stade opgericht. Lixon is de naam van haar familiaal aannemersbedrijf waarvan ze CEO is. Ambitie is het voetbalstadion van Bergen uit te bouwen met nieuwe overdekte tribunes, goed voor 2.000 extra zitplaatsen op een totaal van 10.000 plaatsen, 200 studentenkamers, twintig penthouse flats, kantoren voor sportgeneeskunde, ruimte voor de middenstand en een feestzaal voor studenten van de plaatselijke universiteit Umons. Kostprijs: 40 miljoen euro. Bergen, de hoofdstad van de provincie Henegouwen, is al jaren het politiek bastion van de socialistische PS met Elio di Rupo voorop. Maar nu heeft de liberale leider Georges-Louis Bouchez zich tot ambitie gemaakt bij de lokale verkiezingen van oktober de nieuwe burgemeester te worden. Hij verzet zich dan ook hevig tegen de huidige plannen van het PS stadsbestuur om in zee te gaan met het private bedrijf Lixon.

De huidige plannen moeten het ‘Stade Charles Tondreau’ in Bergen, zo genoemd naar een lokale brouwer, omvormen tot een nieuwe woonplek die de hele wijk moet laten heropleven. Vorige maand keurde de gemeenteraad van de stad een eerste ontwerpakte van verkoop goed. De oppositie trok daarbij hard van leer tegen de beslissing en dat onder leiding van MR-voorzitter Bouchez. “De bewoners zullen de indruk hebben rechtstreeks op het voetbalveld te slapen. Ik begrijp niet hoe je een voetbalstadion kunt verenigen met huisvesting”, aldus Georges-Louis Bouchez. Maar wat de stad Bergen betreft, is er geen sprake van dat ze terugkrabbelt. “Het is een project waar we heel blij mee zijn, en het komt tot stand terwijl niemand dacht dat we het zouden kunnen doen,” benadrukt Maxime Pourtois (PS), schepen voor stedenbouw en voorzitter van de Régie Communale Autonome (RCA). “Ik ken geen enkele ontwikkelaar die zijn geloofwaardigheid en imago op het spel zou zetten als hij er niet van overtuigd is dat het project de moeite waard is.” (Lees verder onder de foto)



Het ontwerp van het nieuwe stadion in Bergen.

Van uitbreiding van de al geplande kantoorruimte is geen sprake. “We willen het centrum van de stad niet leeghalen, dus we vermijden ontwikkelingen aan de rand,” voegt de socialistische burgemeester Nicolas Martin er aan toe in de lokale pers. “Dit project is een echt succes, dat zal bijdragen aan de ontwikkeling van de wijk, terwijl de overheidsinvesteringen beperkt blijven omdat het wordt uitgevoerd door de particuliere sector.” De politiek ideologische tegenstellingen tussen socialisten en liberalen nemen daarbij merkwaardige vormen aan.

Het project van Lixon werd gekozen uit vier aanbiedingen. Zodra de bouwvergunning is verleend, moet er twee jaar worden gebouwd. Lixon, in handen van de familie Dufrasne, is een van de grotere bouwbedrijven in Wallonië, goed voor een jaarlijkse omzet van 95 miljoen euro.