Venanzi en Vanderschueren incasseren op Lampiris

Onze lijst van Rijkste Belgen telt twee miljonairs meer. De oprichters van de energiegroep Lampiris, Bruno Venanzi en Bruno Vanderschueren, hebben hun bedrijf verkocht aan de Franse groep Total. Die legt daarvoor een bedrag op tafel tussen de 150 en 200 miljoen euro. Venanzi en Vanderschueren controleerden samen nog meer dan 50 procent van Lampiris. Ze zijn dus nu goed voor elk minstens 37,5 miljoen euro. Eerder al verkochten ze 33 procent van hun Lampiris-aandelen aan de GIMV en SRIW, respectievelijk de Vlaamse en Waalse gewestelijke investeringsmaatschappijen. Venanzi van zijn kant is ook bekend als nieuwe eigenaar van voetbalclub Standard.Het is nog wat te vroeg om een bedrag te kleven op de definitieve opbrengst van de verkoop voor beide oprichters. Lampiris is immers nog niet winstgevend geweest. Het is ook onduidelijk of Venanzi en/of Vanderschueren geld hebben moeten lenen om Lampiris te ondersteunen. Beiden hebben Lampiris opgericht in 2003 en kenden moeilijke startjaren. Maar doorheen de jaren nam Lampiris haar grote concurrenten in snelheid.

Lampiris focust op groene elektriciteit en aardgas. Het heeft in België meer dan 800.000 klanten, in Frankrijk ruim 175.000. De Waalse groep was in het afgelopen boekjaar van 21 maanden goed voor bijna 1,8 miljard euro omzet maar wel met een verlies van 15 miljoen euro. De aandeelhouders vroegen de bank Rothschild om de verkoop te regelen.

Gimv en SRIW betaalden samen drie jaar geleden 40 miljoen euro voor elk 16,5 procent van de aandelen. Ook het operationele management zit mee in het kapitaal. Dat management wordt geleid door gedelegeerd bestuurder Tom Van de Cruys. In een mededeling zegt de GIMV dat ze 3,5 miljoen euro heeft verdiend aan de operatie. Dat laat vermoeden dat de overnameprijs die Total betaalde eerder naar de 150 miljoen euro zal gaan dan naar de 200 miljoen.