Verlies 10 jaar Spa Francorchamps: 54 miljoen euro

F_1De voorbije tien jaar heeft het Waals gewest 69 miljoen euro gepompt in de organisatie van de jaarlijkse Formule-1 wedstrijd in Spa Francorchamps. 54 miljoen daarvan zijn ondertussen opgebrand in verlies. Naar jaarlijkse traditie verhoogt het Waals gewest in augustus het kapitaal van de NV Grand Prix Spa om het verlies van het vorige jaar weg te werken. Dit jaar bedraagt die kapitaalverhoging 6,78 miljoen euro. Een dure prijs in ruil voor wat?



Het Waals gewest nam in 2006 het failliete Formule-1 circuit van Spa in eigen beheer over. In die tien jaar werd 69 miljoen euro in het evenement geïnvesteerd. Alhoewel, geïnvesteerd is veel gezegd. 54 miljoen euro van dat geld ging in rook op, als verlies van de organisatie.

Etienne Davignon is voorzitter van het circuit van Spa Francorchamps. In de Waalse pers verdedigt Davignon, een ‘oude krokodil’ in het Belgische financiële establishment, de overheidstussenkomst. “Voor de start van de race zien 800 miljoen kijkers wereldwijd een spot van 1,5 minuten over Wallonië.” aldus Davignon. Over de prijs die Wallonië betaalt aan de 85-jarige Bernie Ecclestone om de race te organiseren, wil Davignon geen details kwijt. “Om concurrentieredenen kunnen we daar niets over zeggen.” aldus Davignon die wel verzekert dat de overeenkomst met Ecclestone een sterk contract is. De Formule-1 race gaat dit jaar door op 28 augustus. Davignon zegt van de partij te zullen zijn.