Vers kapitaal voor Brussels ‘spookhotel’ Astoria

Astoria
Simulatie na renovatie van de ontvangsthal door architectenbureau MA².

Eén van de meest tot de verbeelding sprekende Brusselse hotels, het Astoria Hotel in de Koningsstraat, krijgt nieuwe ademruimte. De eigenaar van het hotel, de Saoudische sjeik Mohammed Youssef El-Khereij, pompt 2,8 miljoen euro in het hotel dat nu beschikt over een kapitaal van 8,9 miljoen euro. Opmerkelijk, want het hotel sloot in 2008 de deuren voor een grondige renovatie en uitbreiding. Eind 2013 werd echter een zware vervuiling vastgesteld van de grond onder het hotel. Die wordt nu gesaneerd. Eens dat is gebeurd zullen er nog 18 maanden nodig zijn om de renovatie af te werken. Dus ten vroegste half 2018 zal de Astoria hersteld zijn in zijn vroegere pracht en praal.Het legendarische Astoria Hotel werd in 1910 uitgebouwd op vraag van koning Leopold II die er zijn koninklijke gasten wou ontvangen voor de Wereldtentoonstelling. Het hotel werd een pareltje van aristocratische art nouveau stijl. Winston Churchill was er nog te gast net als Dwight Eisenhower en Robert Schuman, maar evengoed Bob Dylan, Salvador Dalí en Andy Warhol.

Sjeik Astoria
Sjeik Mohammed El-Khereij met zijn echtgenote Shérine.

In 2007 besloten de eigenaars, de familie Goossens Bara-Devillers, om het hotel te verkopen aan de internationale hotelgroep Global Hotels and Resorts van sjeik El-Khereij. Die startte onmiddellijk met renovatie- en uitbreidingswerken in het gebouw dat gedeeltelijk is beschermd als monument. In 2013 werden die echter gestuit wanneer werd ontdekt dat de bodem onder het hotel tot op een diepte van 7 meter was vervuild door een al tientallen jaren lekkende stookolietank. Nadat verschillende saneringsmethoden waren uitgetest, kon de sanering van start gaan. Die wordt nu uitgevoerd. Daarna zullen nog 18 maanden nodig zijn om het hotel af te werken. Het Brussels gewest reserveerde een subsidie van 2,7 miljoen euro voor de restauratie van de beschermde delen van het hotel.

Binnen de hotelgroep werd het Brussels hotel ondergebracht bij de Tiara-groep. Die overkoepelt drie luxe-hotels in Frankrijk: Le Château Mont Royal in Chantilly, op een half uur van de Parijse luchthaven Charles De Gaulle, de Miramar Beach & Spa, nabij Cannes, en het Yaktsa Hotel, aan de Côte d’Azur in Théoule-sur-mer.