Vic Swerts koopt KVC Westerlo

Swerts VicEen nieuwe Rijkste Belg stapt in het Belgische eerste klasse voetbal. Vic Swerts, eigenaar van de silliconengroep Soudal, heeft de aandelen overgekocht van KVC Westerlo. Swerts, als Turnhoutenaar een streekgenoot van Westerlo, wordt ook voorzitter van de club. Herman Wijnants, Vlaams parlementslid voor N-VA en al die tijd de stuwende kracht binnen de club, blijft op post als manager. De 76-jarige Swerts, die dit jaar de vijftigste verjaardag viert van zijn bedrijf, wil naar eigen zeggen wel op de achtergrond blijven.Westerlo had volgens Wijnants al een pak aanbiedingen tot overname gekregen vanwege buitenlandseinvesteerders, maar opteerde uiteindelijk toch voor een Belgische en dus nu ook Kempense geldschieter. De gesprekken met Soudal zouden na amper twee maanden tot een overeenkomst hebben geleid. Soudal was al hoofdsponsor van ploeg. Het bedrijf is ook sponsor van de wielerploeg Lotto Soudal.

De aankoop van Westerlo loopt over het bedrijf Soudal. “Dit is geen commerciële aankoop, want onze winst halen we wel uit onze producten, zegt Swerts. We denken echter wel dat dit een goed huwelijk kan worden en vinden dit verhaal belangrijk voor onze verankering in de Kempen.”

“Het geld gaat in ieder geval naar de club zelf, niemand wordt hier persoonlijk rijker van”, stelt Wijnants. “We gaan nu meer kunnen professionaliseren en zijn bijvoorbeeld al op zoek naar een commercieel manager. Wat sportieve versterking betreft, zijn we in gesprek met drie spelers.”