Victoria bevestigt: overname Lano gaat niet door

Joe Lano
Joe Lano

De Britse tapijtenproducent Victoria bevestigt in een persbericht dat de overnamegesprekken met de Harelbeekse tapijtengroep Lano, in handen van de gelijknamige familie, zijn afgesprongen. Details geven de Britten niet, net zo min als Lano zelf dat gisteren wel zijn medewerkers inlichtte. Het dossier was ver gevorderd. Er stond zelfs al een juridisch vehikel klaar. Om niet dus.Joe Lano zou nu in eerste instantie op eigen kracht doorgaan met het bedrijf. Volgens de krant de Tijd wordt er wel gewerkt aan een herschikking van het familiaal aandeelhouderschap dat nu in handen is van de broers Joe en David Lano en hun tante Mireille.

Joe Lano kwam in 2010 aan het roer van het familiaal bedrijf nadat zijn vader Pierre Lano, ondernemer en politicus, onverwachts uit het leven stapte. Eerst werd gedacht dat de wanhoopsdaad was ingegeven door economische motieven maar dat bleek fout. In 2011 kwam de krant Het Laatste Nieuws met een uitvoerig bericht waarin werd gesteld dat Pierre Lano een aanslepend financieel conflict had met zijn jongste zus Martine. Die driegde er mee een aantal financiële regelingen van binnen het bedrijf publiek te maken. Dat was er voor Pierre Lano te veel aan.

Zijn zoon Joe was op dat moment consultant voor de groep Boston Consulting en actief in Singapore en New York. Pierre Lano had zijn vertrek dusdanig voorbereid waarbij hij zijn zoon Joe aan het hoofd van het familiaal bedrijf wou.