Victoria staat klaar voor Lano

Geoff Wilding
Geoff Wilding

De Britse beursgenoteerde groep Victoria plc heeft op 1 april 2016 de vennootschap naar Belgisch recht Victoria Belgium Holdco opgericht. Het overnamevehikel kreeg voorlopig het minimumkapitaal mee van 61.500 euro. Geoff Wilding (foto), voorzitter van Victoria, en CFO Michael Scott zijn de eerste bestuurders van de nieuwe holding. Victoria voert verregaande overnamegesprekken met de groep Lano Carpets uit Harelbeke, in handen van de gelijknamige familie. Geen van beide bedrijven wou meteen commentaar geven op de oprichting van Victoria Belgium Holdco.Victoria plc voert als belangrijkste vlaggenschip de Britse tapijtengroep Victortia Carpets. Begin maart werd bekend dat de Britten ook overnamegesprekken voeren met Lano Carpets. In een persbericht van 22 maart van Victoria worden die gesprekken bevestigd. Nu staat alles klaar om de overname te formaliseren.

Victoria is actief in tapijten en vloerbekleding voor het hogere segment op de residentiële markt en in onderaanneming. Het bedrijf staat voor een beurskapitalisatie van om en bij 300 miljoen euro. Victoria kocht vorig jaar voor 65 miljoen pond de producent van ondertapijten Interfloor. Het financierde de deal via een kapitaalverhoging. Ook de overname van Lano zal met eigen middelen worden gefinancierd.

Victoria is voor één derde in handen van Geoff Wilding die in 2012 voorzitter werd benoemd van de groep. Wilding is afkomstig van Nieuw-Zeeland waar hij de meerderheid controleert van Pacific Print Group, de tweede grootste drukkerij van het land.