UPDATE – Villa Aurora, prinses Rita en Caravaggio, een verhaal van 471 miljoen euroHet gebeurt deze namiddag om 15 uur. Op dat moment start de online veiling van de “Casino di Villa Boncompagni Ludovisi” in Rome, de thuisbasis van ’s werelds enige plafondschildering geschilderd door Caravaggio. De veiling wordt ingezet met een prijs van 353 miljoen euro. Elk bod moet minstens 1 miljoen hoger zijn. De waarde van de villa werd geschat op 471 miljoen euro. Daarmee is de Romeinse historische villa, gekend als de ‘Villa Aurora’, één van de duurste vastgoedtransacties ooit. De verkoop vormt de inzet van een zwaar financieel dispuut tussen de drie zonen uit het eerste huwelijk van prins Nicolò Boncompagni Ludovisi en zijn derde vrouw, de in Amerika geboren 72-jarige prinses Rita Boncompagni Ludovisi. De weduwe besteedde een groot deel van de voorbije twee decennia aan het renoveren van het pand samen met haar echtgenoot. De prins overleed in 2018. Onmiddellijk daarna barstte de strijd om de erfenis los.

Het pand van 2.800 m² ligt verborgen achter hoge muren in de buurt van de Via Veneto in de Italiaanse hoofdstad. Het is sinds 1621 eigendom van de adellijke familie Ludovisi, wiens afstammelingen onder meer paus Gregorius XIII, die de Gregoriaanse kalender introduceerde, en Gregorius XV zijn. Centraal in de huidige strijd om de erfenis staat de prinses Rita Boncompagni Ludovisi. Ze werd 72 jaar geleden als Rita Carpenter in Texas geboren en heeft een even kleurrijk als veelzijdig leven gehad. Ze was ooit getrouwd met de Amerikaanse volksvertegenwoordiger John Jenrette uit South Carolina, veroordeeld in 1980 voor het aannemen van steekpenningen in een corruptie schandaal. Daarop bracht Rita Jenrette zelf politiek Washington tot schande. Ze schreef immers over het schandaal van haar echtgenoot in Playboy, ze poseerde ook voor het tijdschrift enkel gehuld in een lange veren boa. Later werkte ze als actrice en makelaar in onroerend goed. Haar grootste deal was de verkoop van het General Motors-gebouw aan Donald Trump in 1998. De afgelopen 19 jaar heeft prinses Rita zich toegewijd aan de Villa Aurora, door inkomsten te genereren via privérondleidingen en deze toegankelijk te maken voor wetenschappers. (Lees verder onder de foto)

De plafondschildering in de ontvangsthal waarop Aurora, godin van de dageraad, is te zien.

De rechtbanken oordeelden dat de villa met 11 slaapkamers openbaar moet worden verkocht. De waarde werd geschat op 471 miljoen euro, grotendeels te verklaren door de aanwezigheid van de muurschildering van Caravaggio. De Villa Aurora is beschermd door de Italiaanse wetten inzake cultureel erfgoed. Wie de villa koopt moet nog eens 11 miljoen euro investeren in restauratiekosten. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica heeft minister van Cultuur Dario Franceschini aan premier Mario Draghi en minister van Financiën Daniele Franco gevraagd de mogelijkheid van een staatsbod te overwegen. De Italiaanse staat kan de verkoop 60 dagen tegenhouden om zelf een bod uit te brengen. (Lees verder onder de foto)

De muurschildering van Caravaggio.

Villa Aurora werd gebouwd in 1570, op een domein van 30 hectare in het centrum van Rome. Aan het einde van de 19e eeuw werd het grootste deel van het landgoed verkocht door de familie Ludovisi tijdens de bouwhausse in Rome. Dat leidde tot de creatie van de chique Romeinse wijk ‘Ludovisi’. Verschillende kamers van de villa zijn beschilderd met fresco’s van de Italiaanse barokschilder Guercino. Zo is in de grote ontvangsthal de Romeinse godin van de dageraad Aurora te zien, waaraan het gebouw zijn naam dankt. De villa herbergt ook een trap van architect Carlo Maderno, die de gevel van de Sint-Pietersbasiliek ontwierp, en een verzameling klassieke beelden, waaronder één toegeschreven aan Michelangelo. Het kostbaarste culturele bezit van de villa is echter Caravaggio’s muurschildering van Jupiter, Neptunus en Pluto, de enige bekende plafondschildering van de barokke meester. Het werk heeft een geschatte waarde van meer dan 310 miljoen euro en dateert uit 1597. Het werd gemaakt in opdracht van kardinaal Del Monte, een diplomaat en gulle beschermheer van de kunsten. In de muurschildering, ontdekt in 1968, wordt Jupiter afgebeeld die zich uitstrekt om de hemelbol waarin de zon rond de aarde draait. Het werk is 2,75 meter breed en bevindt zich op de eerste verdieping in een kleine ruimte die dienst deed als alchemielaboratorium van de kardinaal.

UPDATE – De koop per opbod werd vandaag niet toegekend wegens geen toereikend bod.

In deze video kan u kennis maken met prinses Rita Boncompagni Ludovisi en Villa Aurora.