Vlaamse miljoenen voor Antwerps Hilton Hotel

Hilton GroenplaatsHet investeringsbureau Buysse & Partners heeft “een significante meerderheid” verworven in het vastgoed van het Hilton Hotel op de Antwerpse Groenplaats. Buysse & Partners treedt daarbij op voor “een groep families die achter het kantoor staan”. Het gaat dus wel degelijk om Vlaamse investeerders en niet om buitenlands kapitaal. De exploitatie van het hotel is op termijn toegekend via een erfpachtovereenkomst aan de Hilton groep. In eerste instantie komt daar geen wijziging in.Buysse & Partners werd in 2009 opgericht door Frank Buysse, de zoon van de vroegere Bekaert-voorzitter Paul Buysse. Het kantoor zoekt investeringsopportuniteiten die het voorlegt aan een aantal vermogende families waarmee het samenwerkt. In eerste instantie gaat het daarbij om investeringen in KMO’s en groeibedrijven. De overname van het vastgoed van het Antwerpse Hilton Hotel vormt nu een belangrijke diversificatie tegenover het industriële risico.

De overname werd dit weekend bekend gemaakt door de Gazet van Antwerpen. De 210 kamers van het hotel zijn toe aan een moderniseringsbeurt. Ook de prestigieuze Belle Epoquebalzaal wordt vernieuwd en uitgewerkt in het kader van het zaken- en congrestoerisme. De voorbije jaren werden onder meer het restaurant en de vergaderzalen aangepast. Die renovatie wordt nu verder gezet en moet voor 2018 zijn afgewerkt. Dan wordt de heraanleg van de volledige Groenplaats ingepland.

Het gaat in elk geval om een belangrijke financiële operatie. 60 % van het vastgoed van het hotel was in handen van de Israëlische groep Electra Real Estate. Die kocht de participatie in 2007 en legde daarvoor 49 miljoen euro op tafel. Maar kort daarna volgde de bankencrisis. Het is duidelijk dat de huidige overeenkomst lager ligt dan die 49 miljoen euro. Electra Real Estate zegt dat de huidige verkoop 10 miljoen euro vrije cash heeft opgebracht. Hoeveel schulden het investeringsfonds daarnaast heeft gedelgd, is niet bekend. Buysse & Partners geeft geen bijkomende toelichting.