Vladimir Poetin en de oligarch Oleg Deripaska in de praktijk

Oleg Deripaska

Ooit was hij de Rijkste Rus. Oleg Vladimirovich Deripaska is een Russische oligarch en industrieel. Hij is de oprichter van Basic Element, een van Ruslands grootste industriële groepen, en Volnoe Delo, de grootste liefdadigheidsstichting van Rusland. Tot 2018 was hij president van En+ Group, een Russisch energiebedrijf, en tot 2018 leidde hij United Company Rusal, het op één na grootste aluminiumbedrijf ter wereld. Deripaska verrijkte zich met activa die voorheen in handen waren van de staat en die werden geprivatiseerd in de nasleep van de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Hij werd gekarakteriseerd als een overwinnaar in de “aluminiumoorlogen” in Rusland in de jaren negentig. In 2014 kwam Vladimir Poetin zich mengen in een conflict in één van de bedrijven van Deripaska. Het vermogen van Deripaska wordt momenteel geschat op 4,5 miljard dollar. In de Verenigde Staten is Deripaska ‘persona non grata’ verklaard wegens zijn banden met Poetin en de Russische misdaad. Onderstaande video getuigt van de stijl van de Russische dictator tegenover de oligarchen.  (Lees ook verder onder de video)



FBI-agenten bestormden vorige herfst het huis van de Russische oligarch Deripaska in Washington, D.C. De reden van hun optreden was niet meteen duidelijk. Een woordvoerder zei dat het agentschap “wetshandhavingsactiviteiten in het huis” uitvoert, maar gaf geen verdere commentaar. Een woordvoerster van Deripaska zei dan weer dat de FBI ook een huis in New York City heeft doorzocht. Ze zei dat beide eigendommen zijn van Deripaska’s familieleden en niet van de oligarch zelf.

Het huis van 11.000 m² ligt in één van de meest exclusieve wijken in Washington. De villa paalt aan de woning van George Conway, senior adviseur van Donald Trump. Deripaska is ook al lang bekend met de voormalige campagnevoorzitter van Trump, Paul Manafort. De oligarch is een van de twee dozijn Russische oligarchen en functionarissen die in april 2018 door het Amerikaanse ministerie van Financiën werden gesanctioneerd. Een persbericht waarin de sancties werden aangekondigd, zei dat Deripaska wordt gezocht voor het witwassen van geld en wordt beschuldigd van “het bedreigen van de levens van zakelijke rivalen, het illegaal afluisteren van een overheidsfunctionaris en deelname aan afpersing en afpersing.” Volgens NBC News werd de Russische tycoon herhaaldelijk een inreisvisum in de VS geweigerd vanwege zijn vermeende banden met de georganiseerde misdaad.