Vlerick Award voor Françoise Chombar

Chombar VlerickFrançoise Chombar, CEO van Melexis, heeft de Vlerick Award 2016 gewonnen. Het publiek heeft voor haar gekozen, omdat zij als business leader haar bedrijf op duurzame wijze naar de top loodste. Het is de eerste keer dat een vrouw de begeerde Award wint. Samen met haar echtgenoot Rudi De Winter is Chombar één van de Rijkste Belgen.De 54-jarige Chombar is van opleiding licentiaat vertaler-tolk. Eind de jaren ’80 richt ze samen met haar echtgenoot Rudi De Winter en Roland Duchâtelet het halfgeleider bedrijf Melexis op. Daarvoor werkte ze bij de Duitse producent van halfgeleiders Elmos. Sinds 1997 staat ze aan het hoofd van de chipproducent Melexis, eerst als operationeel directeur en sinds 2004 als CEO.

Vandaag zitten er gemiddeld zes chips van Melexis in een auto, verspreid over alle wagenklasses. Met de zelfrijdende auto in het verschiet zal dat aantal alleen maar toenemen. Het bedrijf draaide vorig jaar een omzet van 400 miljoen euro en een nettowinst van 94 miljoen euro. Het telt wereldwijd 1.100 werknemers.

Opmerkelijk genoeg moet Françoise Chombar niet veel weten van bekroningen van managers. En dus eigenlijk ook niet van de Vlerick Award of Manager van het Jaar, waarvoor ze al drie keer genomineerd werd. “Het draait niet om mij, maar om het team”, verklaarde ze in 2014 in een interview met De Tijd. “Ik wil de rol van de CEO relativeren. Melexis heeft wereldwijd 900 (nu dus al 1.100, nvdr) werknemers, dan is een prijs voor mij alleen misplaatst.”

Sinds dit jaar is de West-Vlaamse, die al meer dan 25 jaar in Limburg woont, aangetrokken als bestuurder bij de materiaaltechnologiegroep Umicore. Chombar haalde het na een stemming bij 400 Vlerick-alumni van Rudi Pauwels van het biotechnologiebedrijf Biocartis en van Ann en Bart Claes, de broer en zus achter de modeketen JBC. Ook Eric Domb van het dierenpark Pairi Daiza werd genomineerd. Maar die was verhinderd wegens de geboorte van een babypanda in zijn dierenpark Pairi Daiza.