VOETBALGELD – Het vreemde verhaal van Djamel ben Ferha en Janko Athanassov

Pierre François, voorzitter van de profliga Pro League, wordt in opspraak gebracht.

We noteren april 2016. De Brusselse tweede klasse club White Star staat op het punt te promoveren. Tot de licentiecommissie de licentie weigert. De club, in handen van de Algerijnse ondernemer Djamel ben Ferha, zou financieel wankelen. In plaats van te promoveren zakt White Star naar derde klasse. En op slag kan KAS Eupen, in handen van de staat Qatar, naar tweede klasse doorstoten. En op slag stort Eupen, lees de staat Qatar, 10 miljoen euro als garantie op rekening van de voetbalbond. Wanneer Djamel ben Ferha op zoek gaat naar de waarheid in dit verhaal komt hij in contact met de “Servische Belg” Janko Athanassov die zegt samen te werken met Pierre François, voorzitter van de Profliga. Athanasso zegt tegen betaling alle financiële details van alle ploegen vrij te kunnen geven. De zaak gaat niet door. Maar nu dagvaardt Djamel ben Ferha de Belgische staat voor een internationale arbitragecommissie. Inzet: 5 miljoen euro.

De Algerijn Djamel ben Ferha kocht White Star in 2013. Wanneer hij in 2016 naast de promotie grijpt, gaat hij op zoek naar de interne geheimen van de voetbalbond en de machtige licentiecommissie die beslist over leven en dood in het voetbal. Maar naar eigen zeggen is zijn naam verbrand in het milieu. Daarom doet hij zich voor als een professor aan de universiteit die een conferentie wil opzetten over het Belgisch voetbal. En hij is op zoek naar financiële gegevens van de ploegen. Zo komt hij in contact met de “Servische Belg” Janko Athanassov. Die zegt dat hij alles weet over de Belgische profploegen. “Er zijn drie mensen die de sleutels van het voetbal in handen hebben, zegt hij aan ben Ferha, ikzelf, de voorzitter van de profliga en de voorzitter van de licentiecommissie.” Athanassov zegt dat hij kandidaat kopers van Belgische ploegen tegen betaling van een commissie voorziet van alle reële cijfers aangaande hun echte financiële positie. Djamel ben Ferha schrikt van het verhaal. De zaak gaat niet door.



Later wordt de Algerijnse ondernemer uitgenodigd bij de federale gerechtelijke politie. Daar verneemt hij dat de telefoon van Athanassov al maanden wordt afgeluisterd. En dat ook zijn gesprekken met de “Servische Belg” op tape staan. Meteen wordt hij tot zijn eigen verrassing gecatalogeerd als mede verdachte. Nu dagvaardt hij zelf de Belgische staat. Die zou een verdrag uit 1991 tussen Algerije en België hebben verbroken. Dat verdrag beschermt Algerijnse investeringen in België. Djamel ben Ferha deed zijn verhaal in alle details aan de Franse krant Libération. Nu doet hij er het zwijgen toe. Ben Ferha maakt zich sterk te spreken voor het bedrijf Gulf Dynamic Challenges, de overnemer van White Star in 2013. Het bedrijf is gevestigd in het offshore paradijs Dubai.