VOETBALGELD – Marc Coucke claimt 17,2 miljoen euro van failliete KV Oostende

Een archieffoto uit 2016. Vlnr: Bouwheer Bart Versluys, toenmalig socialistische burgemeester Johan Vandelanotte, en Marc Coucke, voor de nieuwe tribune in opbouw. Coucke controleert ook 50 % van het bouwbedrijf Versluys. (Foto: Belga Images)

De tijd dat Marc Coucke al zingend door de Versluys Arena in Oostende trok, ligt alweer ver achter ons. De kustploeg KV Oostende werd op 4 juni failliet verklaard. Daardoor werd artikel 12 van de erfpachtovereenkomst tussen Oostende Stadion, een dochterbedrijf van Coucke, en het stadsbestuur geactiveerd. Dat artikel zegt dat de stad Oostende eigenaar wordt van de tribune bij een faillissement van de ploeg. De stad gaf de grond waarop de tribune staat in erfpacht aan het bedrijf van Coucke. Die laatste vecht die overeenkomst nu aan en eist 17,2 miljoen euro. Dat is het bedrag dat zijn holding Alychlo als waarborg heeft gesteld voor de financiering van Oostende Stadion. De Oostendse burgemeester Bart Tommelein is niet te spreken over de beslissing van Coucke. “Coucke zette zelf zijn handtekening onder dat contract. Hij had ook jaren de tijd om een oplossing te vinden of regeling te treffen.” aldus Tommelein. De zaak eindigt wellicht voor de rechtbank. Veel juridische argumenten lijkt Marc Coucke niet te hebben in dit dossier.

Curator Patrick Content, belast met de afwerking van het dossier KV Oostende, ontving op dit moment 103 claims, goed voor in totaal 30,6 miljoen euro. Meer dan de helft daarvan is dus afkomstig van Coucke. Het faillissement zelf blijft nog een jaar open. De volledige afwikkeling zal dus jaren duren. In afwachting daarvan wil Coucke een officiële plaatsbeschrijving laten maken van de tribune en het vastgoed. Maar de curator weigert toegang tot het stadion. Daarop lanceerde Coucke een kortgeding dat morgen al voor de rechtbank komt.



Keerpunt in het verhaal is 2017, het jaar waarin Coucke tegen alle verwachtingen in eigenaar werd van Anderlecht en zijn toenmalige ploeg KV Oostende halsoverkop moest achterlaten. Hij werkte daarbij een tijdelijke constructie uit waarbij de verzekeringsondernemer Peter Callant de voorlopige eigenaar werd van de ploeg. De vraag drong zich op wat er met de tribune moest gebeuren, goed voor een investering van 20 miljoen euro. Coucke besliste dat de vastgoedvennootschap Oostende Stadion bij zijn holding Alychlo zou blijven. Die zou het stadion verhuren aan KV Oostende voor 800.000 euro per jaar. Wat ook zo gebeurde. Die huur van 800.000 euro is echter te laag om de kosten van Oostende Stadion te dekken. De vastgoedvennootschap kijkt aan tegen jaarlijks 665.000 euro afschrijvingen en 386.000 euro financiële kosten. Eind 2022 bedroeg het overgedragen verlies 3,5 miljoen euro met nog 8 miljoen euro uitstaande bankschulden. De waarborg op die investeringskredieten bedraagt 17 miljoen euro. De totale uitstaande schuld bedraagt 15 miljoen euro.

De stad Oostende gaf eerder al aan dat het ‘oneerlijk’ zou zijn mocht zij Alychlo deze investering van tientallen miljoenen euro’s afhandig proberen te maken”, zo zegt Coucke’s advocaat Bram Stragier in een communiqué. “In afwachting van een oplossing van dit dispuut, minnelijk of door de bevoegde rechtbanken, wenst Alychlo de feitelijke toestand van het stadion en haar inboedel te laten vaststellen met een plaatsbeschrijving.” Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) is niet te spreken over de beslissing van de ex-voorzitter, die nu plots “ten strijde trekt tegen de stad waar zijn weireldploegske vandaan komt”. Volgens Tommelein is de overeenkomst die Coucke nu betwist wel degelijk juridisch waterdicht en staat de stad ook recht in z’n schoenen. “Het is eigenaardig dat Coucke de stad nu aanvalt, want wij sturen de curator helemaal niet aan. Hij beslist onafhankelijk. Uiteraard betreuren wij het dat Coucke zijn investeringen niet kan terugwinnen, maar hij zette zelf zijn handtekening onder dat contract. Hij had ook jaren de tijd om een oplossing te vinden of regeling te treffen. De belastingbetaler kan er toch niet voor opdraaien of medelijden hebben omdat Coucke geld verliest?” zo zegt hij aan DPG Media. “Ook de stad Oostende is verliezende partij in dit verhaal,” aldus nog de burgemeester. “Vergeet niet dat wij een renteloze lening afsloten voor een nieuw oefencomplex. Dat kost ons handenvol geld en de oorzaak is Coucke, omdat hij besliste om Anderlecht te kopen en dan naar eigen zeggen niks meer mocht doen voor Oostende.”

Ondertussen is het failliete KV Oostende via een overname hervormd tot de nieuwe club KV Diksmuide-Oostende. Die treedt aan in derde nationale. De nieuwe club zou volledig los staan van het faillissement. De schulden kunnen daar op geen enkele manier verhaald worden, zo klinkt het. KV Diksmuide-Oostende nam wel ook een deel inboedel over van de failliete kustploeg.