VOETBALGELD: “Marc Coucke is aangeschoten wild” (of hoe Karel Van Eetvelt en Kompany de macht grijpen)

Karel Van Eetvelt

Hoe kondig je de overname van de macht aan? Bijvoorbeeld door een intern opgenomen interview. Het is dat wat Karel Van Eetvelt gedaan heeft als nieuwe CEO van RSC Anderlecht. En zijn boodschap is duidelijk: “Ik stel vast dat Marc momenteel aangeschoten wild is en dat de boodschap en de boodschapper voortdurend verward worden. Dat moet keihard zijn voor Marc. Zijn overname van RSCA is tot nu toe geen succes, maar nu lijkt het alsof hij verantwoordelijk is voor alles wat fout loopt. Op korte termijn zal Marc nooit goed kunnen doen, dat beseft hij. Hij heeft duidelijk aangegeven dat hij in de toekomst een ceremoniële voorzitter wil zijn, die op de achtergrond blijft. Hij heeft mij als CEO verregaande bevoegdheden gegeven.” Meteen lanceert Van Eetvelt ook een provocerend financieel voorstel naar de andere Belgische topclubs.

We schreven het al begin dit jaar, wanneer bekend werd dat Van Eetvelt de nieuwe CEO werd van Anderlecht: “Er is een contract tussen Marc Coucke en Vincent Kompany waarbij die laatste de Brusselse voetbalploeg overneemt. De financiële voorwaarden liggen vast, de timing waarop die voorwaarden worden gehaald nog niet.” Die optie voltrekt zich nu, weze het op een merkwaardige wijze, met een opgezet dubbelinterview van Van Eetvelt en Kompany op de website van de ploeg.De boodschap is duidelijk: Coucke is weg. Er waait een nieuw wind in Anderlecht. Ook de vertrouweling van Marc Coucke, in casu Michael Verschueren, gaat op de schop. “Het is eenvoudig” zegt Van Eetvelt, “Peter Verbeke is aangetrokken om samen met Vincent Kompany het sportieve beleid te voeren. Ik had voor Michael andere taken in gedachten, maar hij wilde heel graag bij het sportieve betrokken blijven, en hij heeft mij overtuigd om het nieuwe team bij te staan met zijn financiële bagage en in de onderhandelingen. Er zijn wel duidelijke afspraken gemaakt, ik stel vast dat hij probeert om zijn nieuwe functie goed in te vullen. Ik hoop voor Michael dat hij opnieuw zijn draai vindt – ook al is het in de schaduw – en dat de hetze nu stopt.”

En dat is nog niet alles. Meteen lanceert Van Eetvelt ook een opmerkelijk voorstel: “Op financieel vlak pleit RSCA voor solidariteit tussen de clubs. Die zal nodig zijn, want de impact van corona op ons voetbal zal zeer groot zijn. De Europese plaatsen kan men logisch toewijzen op basis van de plaats in de rangschikking na 29 speeldagen, maar de clubs die op die manier Europa ingaan, moeten solidair zijn met de andere clubs. Wij stellen voor dat er de komende drie seizoenen een substantieel deel van de Europese inkomsten verdeeld wordt over alle clubs. En we zijn ervan overtuigd dat RSCA hier ook zijn bijdrage zal leveren, want wij hebben de absolute ambitie om vanaf de zomer van 2021 weer elk seizoen Europees te spelen!” Maar veel kan op slagen heeft dat plan alvast niet. Solidariteit is een zelden gezien woord in het topvoetbal.