VOETBALGELD: Mogi Bayat, de makelaar van 50 miljoen euro

Mogi Bayat (links) met naast hem Adrien Trebel en Anderlecht manager Luc Devroe.

Anthony Limbombe van Club Brugge naar Nantes, Kaveh Rezaei van Charleroi naar Club de Brugge, Łukasz Teodorczyk van Anderlecht naar Udinese, Obbi Oulare van Watford naar Standard Luik, Massimo Bruno van Leipzig naar Charleroi of nog, van Adrien Trebel de best betaalde speler maken uit de geschiedenis van Anderlecht met een jaarloon dat kan oplopen tot 2 miljoen euro. Allemaal het werk van de spelersmakelaar Mogi Bayat in de voorbije mercato, de spelerstransfer periode van de Jupiler League. “Ik las ergens dat de 6 of 7 grootste clubs in België deze mercato 130 miljoen euro hebben geïncasseerd. Van dat bedrag heb ik wellicht 40 tot 50 miloen euro bijgedragen.” zegt Bayat in L’Echo. Hoeveel hij zelf heeft verdiend op die transfers, zegt hij er niet bij.

“Zonder te willen opscheppen, ik ben 8 jaar makelaar en ik was 7 tot 8 jaar CEO van een club. Ik heb ervaring en werk anders. Anthony Limbombe, Samuel Kalu en Thomas Foket. Drie transfers die 20 miljoen euro hebben opgebracht aan Belgische clubs. Wanneer ik bij een clubbestuurder ben, weet die wat ik hem heb opgebracht. Ik heb bijgedragen aan de ontwikkeling en het respect van het Belgisch voetbal in het buitenland.” zo zegt Mogi Bayat.



Samen met zijn broer Mehdi, manager van Charleroi, staat Mogi Bayat momenteel aan de top van het Belgische voetbal. Als makelaar. Zelfs die andere voetbaltopspeler Marc Coucke moest zich tegen wil en dank neerleggen bij het overgewicht van Bayat. Initieel wou Coucke Bayat buiten houden bij zijn Anderlecht. Maar eerst was er het vertrek van de internationaal Leander Dendoncker van Anderlecht naar Wolverhampton voor amper een lening van 1,5 miljoen euro maar wel met een verplichte koopclausule na één seizoen van 13 tot 15 miljoen euro. Het werk van Bayat die later ook tekende voor de aankoop van de verdediger Bubaccar Sanneh voor 8 miljoen euro van het Deense Midtjylland. De duurste aankoop van Anderlecht ooit. (Lees verder onder de foto)

Mogi Bayat met zijn echtgenote.

De broers Bayat hebben zowel de Franse als de Iraanse nationaliteit. Hun familie kan bogen op een lange traditie van politieke en industriële macht in Iran. Maar met de komst van Khomeini verloor vader Nader Bayat zijn melkfabriek aan de Iraanse staat. Na een lang verblijf in Frankrijk keerde hij naar Iran terug waar hij opnieuw ging ondernemen, nu in de marmerindustrie. Mogi Bayat ging van start als zakenman en kreeg in de loop der jaren de leiding over het fruitsapmerk Sunnyland France, een bedrijf in handen van zijn oom Abbas Bayat. In 2003 ruilde hij die job voor algemeen directeur van voetbalclub Sporting Charleroi. In december 2010 zette zijn oom Abbas hem aan de deur als manager. Sindsdien is hij actief als spelersmakelaar en controleert zijn broer Mehdi Sporting Charleroi. Een eerste voorzichtige schatting brengt het voetbalvermogen van Mogi Bayat op 15 miljoen euro.