UPDATE – VOETBALGELD – Sam Baro zet bij KAA Gent de tering naar de nering

 

Sam Baro (RV)

Eersteklasser KAA Gent verkocht dit seizoen al voor 56,3 miljoen euro aan spelers. De belangrijkste transfers daarbij waren Malick Fofana en Gift Orban. Beiden gaan naar Olympique Lyon voor respectievelijk 22 en 20 miljoen euro. Dat is een opmerkelijke koerswijziging van de Gentse club. De komst van de nieuwe eigenaar Sam Baro is daar niet vreemd aan. De voorbije twee seizoenen koos Gent er voor onder het beleid van Ivan De Witte om de spelerskern zoveel mogelijk te behouden en de verkoop van spelers zoveel mogelijk te beperken. Dat zadelde de ploeg op met verliescijfers van 5 miljoen euro twee seizoenen terug en 19 miljoen euro vorig seizoen (zie Update onderaan). De vraag stelt zich nu hoeveel geld Baro wil vrijmaken om nieuwe spelers aan te trekken voor zijn trainer Hein Vanhaezebrouck. Het bewijst meteen ook dat Belgisch clubs in de huidige omstandigheden spelers moeten verkopen om financieel te overleven.



Baro controleert KAA Gent via zijn vennootschap KrosPoint. Die is dan weer in handen van Baro Projects. Baro strok het kapitaal van die laatste vennootschap in de zomer van vorig jaar op met 25 miljoen euro. De belangrijkste activiteit van de Oost-Vlaamse ondernemer is het uitzendbedrijf HR Planet. Hij kocht 95 % van KAA Gent met een investering van 21 miljoen euro. Een eerste schijf van 11 miljoen werd betaald bij de overname. 7 miljoen daarvan werd gebruikt om bestaande aandeelhouders uit de coöperatieve vennootschap KAA Gent uit te kopen. De tweede schijf van 10 miljoen moet ten laatste gestort zijn tegen juni dit jaar. Volgens Het Laatste Nieuws zou daarvan al 8 miljoen bij de club zijn beland en wellicht ook al zijn besteed. Deze winter zorgen Orban en Fofana dus voor de inkomsten, vorige zomer werd Joseph Okumu verkocht aan Stade Reims voor 8 miljoen euro plus 4 miljoen bonussen, waarvan de helft na een half seizoen al binnen is. De verwachting is dat de jaarrekening van dit seizoen voor het eerst sinds 2018-2019 positief zal zijn. Vorig seizoen boekte de club een omzet van 39 miljoen euro terwijl de lonen van de 152 werknemers goed waren voor 40 miljoen euro. Daarbij kwamen 12,5 miljoen euro afschrijvingen binnen een totaal kostenplaatje van 80 miljoen euro. Spelerstranfers brachten toen 25 miljoen euro op, te weinig om de kosten te dekken. Het verlies van 19 miljoen euro resulteert in een negatief eigen vermogen van de club van bijna 2 miljoen euro.

UPDATE

In een reactie laat een adviseur van Sam Baro weten dat KAA Gent de voorbije 4 seizoenen een gecumuleerd verlies heeft geleden van 33 miljoen euro. Ook onder Ivan De Witte werden er spelers verkocht zodra een verkoop natuurlijk mogelijk was: de voorbije 2 seizoenen bijv. Salah (6,5 mio); Yaremchuk (17mio), Dorsch (7mio), enz. De uitzendgroep noemt Planet Group en niet HR Planet, HR Planet is louter een onderdeel van Planet Group. KrosPoint BV is eigenaar van 97 % van KAA Gent. Sam Baro heeft ruim 30 miljoen euro geïnvesteerd in KAA Gent, opgedeeld als volgt: 21 miljoen euro aan kapitaalverhoging, 7,5 mio voor de aandelen en 1,5 mio euro aan sponsoring voor de club. Het eigen vermogen van KAA Gent is weer positief gelet op de kapitaalverhoging van 21 miljoen euro.