VOETBALGELD – Sam Baro zet voorlopig 1 miljoen klaar voor AA Gent

Sam Baro (Foto: RV)

De Oost-Vlaamse ondernemer Sam Baro heeft de nieuwe vennootschap KrosPoint opgericht. Die krijgt een kapitaal mee van statutair 10 miljoen euro waarvan 1 miljoen euro volstort is. Oprichter van de nieuwe structuur is de vennootschap Baro Projects. KrosPoint moet dienen om de overname van AA Gent te realiseren voor Baro. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van 30 miljoen euro. Het is niet bekend of Baro beroep zal doen op klassieke bankfinanciering of mede-investeerders zoekt voor zijn voetbalproject. De operationele basis van de nu 46 jarige Sam Baro is het personeel- en interimbedrijf HR Planet. Eerder kwam hij in het nieuws als kandidaat-overnemer van de ook al Gentse regionale zender AVS. Die omroep kijkt aan tegen een schuldenberg van 2 miljoen euro. Eind oktober zou de overname door Baro moeten geregeld zijn met de schuldeisers van AVS, voornamelijk de RSZ en de fiscus.

Sam Baro tekende een intentieovereenkomst voor de overname van AA Gent met de aandeelhouders van de ploeg. Het ziet er naar uit dat Baro zijn commerciële vleugels geknipt ziet in de overeenkomst. De ondernemer engageert zich om 30 miljoen euro in AA Gent te investeren. Maximaal een kwart daarvan dient om een groep aandeelhouders rond voorzitter Ivan De Witte en CEO Michel Louwagie uit te kopen. Beide genoemde aandeelhouders zullen nog één jaar samen met Baro de ploeg leiden. Het saldo van de 30 miljoen wordt in de club geïnjecteerd. Die voorwaarde werd opgelegd door zowel de stad Gent als de voormalige hoofdsponsor VDK Bank, die ook aandeelhouders zijn. De financiële reserves van AA Gent, goed voor 17,5 miljoen euro, zijn voorbestemd voor de sociale projecten en de gemeenschapswerking rond de club. Pas nadat die buffer is besteed, kan Baro cashen op de club. Bovendien kan hij AA Gent niet verkopen zonder het akkoord van de stad Gent.



AA Gent is ongetwijfeld één van de grootste uitdagingen die Baro al opnam. Een ploeg zoals AA Gent bevat heel wat financiële hefbomen maar beweegt wel in een onzekere omgeving. De naam KrosPoint lijkt vanuit dat opzicht correct gekozen.