VOETBALGELD – Turkse militaire industrieel Oktay Ercan verankert Westerlo met 17 miljoen euro

Oktay Ercan

De Turkse industrieel Oktay Ercan heeft 17,3 miljoen euro aan financiële voorschotten omgezet in kapitaal van de voetbalploeg Westerlo. Dat is net voldoende om het overgedragen verlies van de club, 16 miljoen euro, te overbruggen. Westerlo staat momenteel op de eerste plaats in 1B, de tweede klasse van het Belgische voetbal. Ercan maakte fortuin in de militaire industrie met als specialiteit militaire kledij. Hij wordt gefinancierd door onder meer de Qatarese staat en leidt de groep Sur International. Die beschikt over fabrieken in onder meer Soedan. Ercan werkte daar onder de vleugels van de dictator Omar el Béchir die in 2019 werd afgezet en wordt gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag wegens misdaden tegen de menselijkheid en de genocide in Darfour. In Westerlo zijn ze er relatief gerust in. “Meneer Oktay zit in textiel, mijnen, meubels, private jets, vlees. En nu in Westerlo.” zo klinkt het.

De militaire activiteit van Ercan bracht hem in Turkije in contact met een aantal figuren van minder allooi. Sommigen onder hen waren terug te vinden in de voetbalinvesteringen van Ercan. Aanvankelijk waren die ook betrokken in de Westelse deal, zoals Olgun Aydin, een voetbalbestuurder die ooit verdacht werd van financiële malversaties en het stelen van de vragen van het FIFA-makelaarsexamen. “Die bezorgdheid was terecht”, zei Westerlo voorzitter Wim Van Hove daarover in Gazet van Antwerpen. “Die was er bij ons ook. Je wil niet meegesleurd worden in gekke verhalen. Maar bepaalde mensen waren nodig om de contacten te leggen. Nadien heeft meneer Oktay de banden met die mensen doorgeknipt. En de overname is een succesverhaal gebleken. Tot nu toe zijn alle beloftes nagekomen. Er is al voor bijna 10 miljoen geïnvesteerd, vooral in infrastructuur. Die facelift was noodzakelijk om mee te draaien in het profvoetbal.”



Oktay Ercan kocht intussen een villa in deelgemeente Tongerlo. Daar ontvangt bij tijd en wijle gasten uit de hele wereld. Het beleid van de club is in handen van de 40-jarige Hasan Cetinkaya, de manager makelaar die onder meer 10 jaar lang de transfers deed bij de Turkse topclub Fenerbahçe. Enkele weken terug trad hij op als makelaar voor Frank Lampard die trainer werd van Everton. Cetinkaya maakt zich ook sterk dat hij goede contacten onderhoudt met Eden Hazard misschien wel voor een aankoop door Ercan.