UPDATE: Voorstelling Ghelamco boek afgelast na bedreigingen

Ignace Vandewalle

Onderzoeker Ignace Vandewalle heeft het niet onder de markt. Nadat bouwpromotor Paul Gheysens de publicatie van zijn boek “De illegale Ghelamco Arena – Als politici zich met voetbal bemoeien” via de rechtbank wilde verhinderen, botst hij nu met de brutale supporters van de Gentse voetbalploeg. In zijn boek zegt Vandewalle dat de Gentse Ghelamco Arena illegaal werd gebouwd. De Gentse supporters slingerden daarop via e-mails en digitale media allerlei bedreigingen naar zijn hoofd. Ook fysieke bedreigingen. Een voorstelling van het boek in een Gentse boekhandel gepland voor nu woensdag, werd door de auteur afgelast. De supporters hadden er mee gedreigd de voorstelling te ontregelen.De basisstelling van Vandewalle is dat de bouw van de Ghelamco Arena voor meer dan de helft werd gefinancierd met overheidsgeld. In dat geval moest de realisatie van het project gebeuren via een openbare aanbesteding. Wat niet het geval was. De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.a) spreekt dat tegen. Volgens hem was er wel degelijk een aanbesteding maar waren er geen kandidaat inchrijvers.

Los van dit technisch verhaal kunnen de harde KAA Gent supporters niet lachen met het boek. Ze dreigden er mee de auteur een lesje te leren naast nog minder fraaie dingen. Waarop Vandewalle besloot de publieke voorstelling van het boek af te lasten. “Na de vele haate-mails en haatreacties op sociale media met niet mis te verstane dreigementen naar mijn fysieke integriteit en met verwijzingen naar het gewelddadig bezoeken van de boekvoorstelling, moet ik helaas de boekvoorstelling afgelasten.” aldus Vandewalle, “Uit respect voor Standaard Boekhandel en omdat ik onder de huidige omstandigheden de veiligheid van mezelf en de bezoekers van de boekvoorstelling niet kan garanderen, lijkt mij dit de beste en meest menselijke oplossing.” En hij besluit: “De kruistocht naar de waarheid is eenzaam en vol doornen.” Eerder al besloot zijn uitgever van de publicatie af te zien na juridische dreigementen van Ghelamco eigenaar Paul Gheysens. Vandewalle besloot daarop het boek in eigen beheer uit te geven.

UPDATE

VTM kon de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.a) op zijn publieke nieuwjaarsreceptie strikken voor een reactie. Daarin zegt Termont dat hij de veiligheid van de geplande boekvoorstelling volledig kan garanderen en dat er geen enkel risico is. Hij nodigt Vandewalle dan ook uit om woensdag alsnog naar Gent te komen. Over het dossier zelf zegt hij dat het zonder inhoud is. Hij noemt het een politiek spel. “We zullen later welicht uitvinden wie hier achter schuilgaat.” aldus Termont. KAA Gent voorzitter Ivan Dewitte van zijn kant nodigt alle journalisten aanstaande vrijdag uit om inzage te nemen in alle documenten van het dossier.