Van de Vyvere incasseert zwaar verlies op olietankers

Sea TankersDe groep Sea-Invest, in handen van de immer discrete havenondernemer Philippe Van de Vyvere, boekt een minwaarde van 39,5 miljoen euro op zijn vloot van 17 olietankers. In overleg met de banken worden nog eens 10 van die tankers op korte termijn verkocht. Van de Vyvere compenseert het verlies van zijn tankervloot met een meerwaarde die hij boekt op de verkoop van zijn participatie in de Rotterdamse bulkterminal EMO. Die levert een meerwaarde op van 46,7 miljoen euro. Het vermogen van Philippe Van de Vyvere klimt daarmee naar 454 miljoen euro, goed voor een sprong van de 45ste naar de 41ste plaats.



Sea-Invest is één van de belangrijkste Europese havenbedrijven met overslag van droge bulk goederen, natte bulk goederen, fruit en scheepvaart. De omzet over 2015 steeg van 557 naar 572 miljoen euro. Sea-Invest wordt daarbij meer en meer actief in Afrika. De winst stijgt van 1,4 naar 33,7 miljoen euro. 17 miljoen euro daarvan is het gevolg van operationele winst, het saldo vloeit voort uit de grotere meerwaarden tegenover de minwaarden.

De havengroep lijdt zwaar onder de aanhoudende crisis op de markt van olietransporten. De uitbouw van de vloot olietankers binnen het bedrijf Sea-Tankers, met hoofdzetel in Bordeaux, is gefinancierd via bankleningen. Vorig jaar moesten die leningen heronderhandeld worden omdat de marktwaarde van de vloot onder de garantie viel. Daarop besloot Sea-Invest de goodwill op Sea-Tankers in één beweging af te schrijven. Verder moet Sea-Tankers 10 schepen verkopen. In 2012 was al beslist dat de groep 6 tankers zou afstoten.