Van de Vyvere wil 50 miljoen euro ophalen

Hannecart
Gaëtan Hannecart, gedelegeerd bestuurder van Matexi.

De West-Vlaamse familie Van de Vyvere wil 50 miljoen euro aan obligaties ophalen om op die manier de bankfinanciering van haar bedrijf Matexi te verlichten. Het gaat om de derde keer dat Matexi een beroep doet op de obligatiemarkt sedert 2013, zo weet de krant de Tijd. De balans van Matexi toont naast een obligatielening van 40 miljoen euro een bankschuld van 202 miljoen euro en 90 miljoen achtergestelde leningen. Matexi zelf geeft geen commentaar op het bericht in de financiële krant.



De groep Matexi heeft een sterk groeijaar achter de rug waarbij de omzet opliep van 230 naar 301 miljoen euro. Matexi is de grootste residentiële ontwikkelaar van het land en is in handen van de West-Vlaamse familie Vande Vyvere. De groep verkocht in 2015 1.323 woningen en appartementen. Momenteel werkt het bedrijf 600 projecten af in 300 gemeenten.

Ondanks die grote omzetgroei daalde de netto winst van de groep van 13 naar 12 miljoen euro. Dat heeft grootendeels te maken met een winst van 14 miljoen euro die Matexi in 2014 realiseerde via haar investeringsfonds QuaeroQ, dat onder meer belangen heeft in de IT-dienstengroep RealDolmen, de fabrikant van printplaten en elektrische kabels Connect en Option. In 2015 bleven die meerwaarden uit.