Waar gaat ‘Captain Jack’ Schoepen 200 miljoen euro vinden?

Jack Schoepen (Foto: RV)

Boem, paukenslag gisteren op verschillende nieuwsredacties. Jack Schoepen, de zoon van wijlen Bobbejaan Schoepen, mag een pretpark bouwen naast de luchthaven van Deurne, goed voor 200 miljoen euro investeringen. Waar kwam dat bericht plots vandaan? Blijkt dat de Vlaamse overheid vragende partij is voor de bouw van een themapark rond luchtvaart in Deurne. Blijkt dat er maar één kandidaat inschreef. Jack Schoepen met zijn vennootschap Skice Development II. Blijkt dat die vennootschap al jaren verlieslatend is, ook nadat er in 2020 één miljoen kapitaal werd ingebracht. Jack Schoepen moet dus op zoek naar 200 miljoen externe financiering om zijn themapark van de grond te krijgen.

De Vlaamse overheid ging in 2021 op zoek naar kandidaten voor een recreatieproject op een zone van 5 hectare naast de Krijgsbaan op de grens met Mortsel, ten zuiden van de luchthaven van Deurne. De voorwaarde was dat het een link moest hebben met de luchtvaart. Jack Schoepen ontwikkelde een themapark rond luchtvaart met de naam ‘Captain Jack’. Het kabinet van Open VLD Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters heeft nu groen licht gegeven voor de ontwikkeling van het park.Jack Schoepen droomt naar eigen zeggen al jaren van een luchtvaartpretpark met attracties voor jong en oud. Centraal komen twee 60 meter brede en 70 meter lange oude Boeings 747 te staan, zo leert zijn website die mooi is uitgebouwd. Een van de jumbojets zou worden ingericht als hotel, Jumbotel. Het andere vliegtuig wordt een vergaderruimte voor bedrijven, Jumbobizz. Behalve voor een hotel is er plaats voor carrousels, vluchtsimulatoren, een monorail, een zeppelin, een virtualrealityparachute en -luchtballonattractie, een klimruimte, een dronehal en een windtunnel voor indoorskydiving. Een 45 meter hoge Sky Tower wordt ingericht als educatief luchtvaartcentrum, gericht op scholen.  (Lees verder onder de foto)

Een maquette van Captain Jack.

Mooie plannen dus waarvoor Schoepen zich heeft weten te omringen met zes adviseurs die elk op hun gebied wel op ervaring kunnen terugvallen. Maar koken kost geld. De initiële investeringskost wordt geraamd op 200 miljoen euro. De vergunningen moeten afgeleverd worden tegen 2024, de volledige bouw zal 10 jaar duren. Daarna moet het park 300.000 bezoekers per jaar ontvangen.

Eigen financiële middelen vinden we bij Jack Schoepen niet onmiddellijk terug. Zijn beide Skice vennootschappen zijn licht verlieslatend en wegen niet zwaar. Schoepen was tussen 1987 en 2004 verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding en het personeel in Bobbejaanland, het pretpark dat door zijn vader was opgestart. In 2004 werd het park verkocht aan de Spaanse themaparkengroep Parques Reunidos. Een overnamebedrag was en is niet terug te vinden. Jack Schoepen heeft twee broers en twee zussen. Beide ouders zijn overleden. Bij de zes experts die Schoepen voorstelt zit er geen financieel deskundige. Er is dus nog wat werk aan de winkel.