Wat als …FN een Rijkste Belg zou zijn?

FN Herstal

Mocht de Waalse wapenproducent FN Hertstal een Rijkste Belg zijn, dan zou hij op nummer 31 in deze lijst staan, tussen de familie Jan De Clerck van de chemiegroep Domo en de familie Boone-Stevens van de koekjesproducent Lotus. FN Herstal, dat volledig in handen is van het Waals gewest, is goed voor een vermogen van 558,131 miljoen euro. Het bedrijf kan terugblikken op een erg sterk 2014 waarin het ook de Britse producent van mitrailleurs Manroy heeft overgenomen voor 19 miljoen euro.



FN Herstal produceert in de eerste plaats lichte vuurwapens voor zowel burgerlijk als militair gebruik. De merken waarmee de burgerlijke markt wordt benaderd zijn Browning en Winchester. FN Herstal beschikt over vier fabrieken in België en één in de Verenigde Staten. Dat laatste continent is, samen met Canada, goed voor 327 miljoen euro omzet, bijna de helft van de geconsolideerde omzet van het bedrijf die oploopt tot 678 miljoen euro. Slechts 18 miljoen daarvan wordt in België omgezet. Europa is goed voor een omzet van 101 miljoen euro. FN Herstal boekte een netto winst van 49 miljoen euro en keerde voor het eerst in lange tijd opnieuw een dividend uit aan het Waals gewest van 10 miljoen euro. Het bedrijf investeert 4 % van zijn omzet aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe wapentypes. Bij FN Herstal werken wereldwijd bijna 2.700 mensen waarvan 1.500 arbeiders, 600 bedienden en 520 kaderleden.

Aangezien FN Herstal volledig in handen is van het Waals gewest, is haar raad van bestuur politiek samengesteld. Voorzitter Jean-Sébastian Belle bijvoorbeeld is een gewezen kabinetschef van PS kopstuk Jean-Claude Marcourt. Enkele maanden terug legde Luc Joris zijn mandaat als bestuurder van FN Herstal neer. Joris is een vertrouweling van gewezen PS-premier Elio di Rupo Het financieel adviesbureau van Joris met hoofdzetel in Luxemburg deed hem de das om. Joris oefende verschillende mandaten uit voor de PS. Hij vertegenwoordigde de partij onder meer bij de NMBS, de Waalse regionale investeringsmaatschappij SRIW en FN Herstal. Joris deed met zijn financieel consultancybedrijfje Bremco Management, met hoofdzetel in Luxemburg, aan fiscale optimalisatie.