Waterland pompt 10 miljoen in Intelligent

Jonas DhaenensJonas Dhaenens is de naam van de jongste whizzkid die in Vlaanderen succesvol doorbreekt. Als 18-jarige student startte hij in zijn slaapkamer in de ouderlijke woning het hostingbedrijfje Combell op. De universiteit ruilde hij in voor het bedrijfsleven. Vandaag staat de dertiger Dhaenens aan het hoofd van een bedrijf dat 320 werknemers telt, dat de ambitie heeft door te groeien tot een speler van Europees formaat en dat wellicht niet toevallig luistert naar de naam ‘Intelligent’. Met steun van het investeringsfonds Waterland.Het Belgisch-Nederlandse investeringsfonds Waterland heeft 10,8 miljoen euro ingebracht in de nieuwe NV Intelligent Group. Het management van het Gentse ICT-bedrijf Intelligent, met oprichter Jonas Dhaenens voorop, brengen evenveel nieuwe middelen aan. Waterland is daarbij een belangrijke groeistimulator. In 2014 stapte Waterland al in de Nederlandse groep Sentia, vergelijkbaar met Intelligent. Nu neemt Intelligent Sentia over om meteen haar omzet te verdubbelen en uit te groeien tot de grootste speler op de Europese hostingmarkt. Het hoofdkwartier van de nieuwe groep is in Gent gebaseerd.

Jonas Dhaenens ging in 1999 als student van start met het doorverkopen van domeinnamen en webcapaciteit. Samen met zijn schoolkameraad Frederik Poelman richtte hij het bedrijf Combell op. Beide jonge ondernemers ruilden daarbij hun hogere opleiding in voor het bedrijfsleven. Boven Combell kwam de holding Intelligent te staan. Dhaenens en Poelman bouwden het bedrijf uit tot de Belgische marktleider in hosting en aanverwante diensten, met een omzet van ongeveer 30 miljoen euro. Na de overname van Sentia gaat het nieuwe bedrijf verder onder de naam Intelligent. De hoofdzetel blijft in Gent en zal met een omzet van 60 miljoen euro en 325 medewerkers de onbetwiste marktleider zijn in België en Nederland.

Zowel Intelligent als Sentia hebben in hun landen recent een consolidatiegolf in de hostingmarkt ingezet. Zo nam Intelligent de hostingbedrijven GimiScale, PriorWeb en Stone IS over, en Sentia consolideerde in Nederland onder meer Jitscale en PaasPlaza onder één merk. ReasonNet, bekend voor IaaS-producten en housing in haar eigen datacenters, blijft als apart merk bestaan maar behoort ook tot de groep.

“In het licht van de fundamentele shift van IT-applicaties naar de Cloud, verandert de Europese hostingmarkt razendsnel. Wij kijken er alvast naar uit om de groeiversnelling van Intelligent verder te ondersteunen met de inzet van ons internationale netwerk en onze financiële slagkracht. Intelligent zal haar internationale groeistrategie concrete invulling geven door een combinatie van organische groei en selectieve overnames„ zegt Cedric Van Cauwenberghe, partner van Waterland Private Equity. Details over de financiële overeenkomst worden niet vrijgegeven.

Jonas Dhaenens diversifieert ondertussen ook zijn vermogen. Naast een aantal vastgoedinvesteringen investeerde hij ook kapitaal in het fonds Volta Ventures dat start-up’s ondersteunt.