Western Digital pompt 75 miljoen dollar in Belgische Amplidata

De Amerikaanse technologiereus Western Digital trekt het kapitaal van het Belgische bedrijf Amplidata op met 75 miljoen dollar, of omgerekend 63 miljoen euro. Dat was ook nodig. Een verlengd boekjaar van 18 maand dat afliep eind juni 2016 resulteerde in een verlies van 30 miljoen euro voor de start up. Western Digital kocht Amplidata over in 2015 voor een onbekend maar wellicht groot bedrag. Sommigen spreken van meer dan 40 miljoen euro. Amplidata gaat door als een zeer beloftevol bedrijf dat software ontwikkelt voor beheer van big data in cloud servers.



Amplidata werd mee opgestart door Kristof De Spiegeleer, de serial entrepreneur die werkt vanuit Dubai. Nog voor de Amerikanen aan boord kwamen, slaagde het bedrijf er al in 44 miljoen euro financieringsengagementen op te halen bij onder meer de Amerikaanse chipreus Intel, Swisscom Ventures, Endeavour en ook de Vlaamse techfondsen Hummingbird Ventures en Big Bang Ventures. 22 miljoen daarvan werd ook effectief omgezet in kapitaal. Later stapte ook Western Digital in voor 10 miljoen euro. Wanneer IBM overname interesse vertoonde voor Amplidata liet Western Digital dat niet zomaar gebeuren en sloeg zelf toe.

Volgens sommigen specialisten is Amplidata een gemiste Belgische kans. Met meer eigen financiering kon Amplidata doorgroeien tot een Belgisch miljardenbedrijf. Maar Amerikanen willen meer controle en kiezen daarom sneller voor overnames, zeker van veraf gelegen buitenlandse bedrijven. Amplidata heeft in elk geval nog veel werk. Het verlengde boekjaar was goed voor een verkoopcijfer van 1,8 miljoen euro. Er werken een kleine 40 mensen voor het bedrijf uit Lochristi.