De Wever over Piqueur: Ik ontmoet veel ondernemers

Optima logoOppositiepartij Groen gaat de Antwerpse N-VA burgemeester Bart De Wever interpelleren over zijn relatie met de gevallen Optima-topman Jeroen Piqueur. In Gent moet die laatste zich verantwoorden over zijn relatie met SP.a burgemeester Daniël Termont. Vorige week zette Piqueur een pad in de korf van De Wever. “Is het stadsbestuur van Antwerpen hier al komen eten? Ja. Bart De Wever heeft hier al gezeten en ik heb een cadeau van hem gekregen. Een maquette van onze torens naast het MAS. Politici zien promotoren graag, hoor.” zo zei hij in een kranteninterview. De Wever ligt er niet wakker van.“Ik bezoek regelmatig bedrijven en luister naar de visie van ondernemers. Ook Piqueur was daar één keer bij. Ik heb hem inderdaad een foto van die torens gegeven. Eentje die ik eerder zelf cadeau had gekregen. Meer dan een persoonlijke attentie was dat niet. De torens werden ook volledig vergund onder het vorige bestuur (dat van SP.a’er Patrick Janssens, red.).”, zo reageert De Wever nu. Meteen ontzenuwt hij ook de media gevoelige boodschap dat hij een “geschenk” had gekregen van Piqueur.

 Optima was in elk geval ook actief in Antwerpen. De groep fungeerde onder meer als makelaar van het project aan het Kattendijkdok. Net voor de zomervakantie nam Groen op de gemeenteraad schepen Rob Van de Velde (N-VA) onder vuur. Raadslid Joris Giebens (Groen) vroeg toen een grondig extern onderzoek naar mogelijke belangenvermenging in stedenbouwkundige dossiers. Opmerkelijk was dat de naam Optima afgekleefd was op de reclameborden bij de Lins Tower, een toekomstige hoogbouw op de Tunnelplaats.

 Wouter Van Besien wil Bart De Wever nu interpelleren over Joeri Dillen, ex-kabinetschef van de burgemeester, die topman was bij Land Invest Group, partner van Optima in het Lins Tower-project. Het dossier is voor Groen een kapstok om klaarheid te scheppen in de grijze zone die volgens de partij is ontstaan tussen politiek, administratie en projectontwikkeling.