Ben Weyts, dierenleed en verkiezingen

Soms is zelfs politiek te herleiden tot eenvoudige rekenkunde. Zo leerde interne onderzoeken op de studiedienst van de N-VA dat meer dan 3 % van de potentiële kiezers zijn stemgedrag laat bepalen door dierenwelzijn. En dus werd Ben Weyts voor N-VA Vlaams minister van onder meer Dierenwelzijn. En het moet gezegd, dat profiel ligt Weyts goed. Dat de vanmorgen aangekondigde sluiting van de Olmense Zoo de publieke opinie zou raken, was te verwachten. De foto van de natte luipaardenwelp is nu al een half icoon. Weyts doet hier wat van hem wordt verwacht. In alle opzichten.De eigenaarsfamilie Verheyen reageert onthutst op de sluiting van hun dierenpark. “Dierenwelzijn komt controles uitvoeren en er zijn punten waaraan we moeten werken. Ik denk dat elke dierentuin dat heeft, dus wij ook”, zo zegt Wim Verheyen in een reactie op VTM. Volgens hem gaat het net de goede kant op met de zoo. “Als u beeldmateriaal ziet van tien jaar geleden, zal u merken dat er wel degelijk zaken veranderd zijn.” Ook de CD&V burgemeester van Balen, waarvan Olmen een deelgemeente is, reageert verrast.

Waarop Weyts dan weer danig ontstemd reageert. “Vorig jaar heb ik persoonlijk twee brieven geschreven om te waarschuwen dat de erkenning ingetrokken zou worden als er geen structurele maatregelen genomen werden. Genoeg is genoeg.” zegt de minister die zijn stelling staaft met enkele foto’s. Op één daarvan is een voederbak te zien met daarin een rottend kuiken.

Er is weinig tot geen kans dat Weyts op zijn stappen terugkeert. Hij beschikt over een stevig dossier. En 3 % potentiële kiezers zijn (veel) meer kiezers dan inwoners van heel Olmen. Mochten die de zoo al steunen, wat niet evident is.