Wil de eigenaar van deze Porsche nu rechtstaan?

Porsche Piqueur
Foto: tom@autojunior.be

Het hoort er onvermijdelijk bij, bij elk financieel debacle die naam waardig, de strijd om de luxewagens. Inzet in het Optima-dossier vormt nu de Porsche Carrera GT van Optima-stichter Jeroen Piqueur. Wie is de rechtmatige eigenaar van de wagen? De curatoren? De garagist? Of de Bank Nagelmackers?De curatoren van de failliete Optima Bank waren er als eersten bij. Zij lieten bewarend beslag leggen op de Porsche die geparkeerd stond in een garage in Sint-Martens-Latem. Dat was echter buiten de waard gerekend, in deze de garagist Vincent Vandenberghe, die de Porsche terug wil: hij zegt dat hij die van Piqueur gekocht heeft. “Die auto stond bij mij in de garage, maar nadat ik die kocht, heb ik die niet ingeschreven. Daarom dachten de curatoren dat hij nog van Piqueur was”, zegt Vandenberghe in de krant Het Nieuwsblad.

Ook over de waarde van de auto bestaat discussie. De garagist betaalde Piqueur 500.000 euro, maar volgens de garagist is die nu al veel meer waard. “Het is een heel exclusieve auto. Nu kost hij zeker al 650.000 euro.” Porsche bouwde van dit model amper 1.270 exemplaren. De wagen rijdt meer dan 330 kilometer per uur en trekt van nul naar honderd op in 3,5 seconden. Kostprijs nieuw: 400.000 euro. Piqueur kreeg die 500.000 euro trouwens maar deels cash. De garagist betaalde een deel door Piqueur een Aston Martin DB2 te geven. Dat is een sportwagen van begin jaren vijftig waar slechts enkele honderden exemplaren van bestaan.

Daarnaast had Piqueur nog zijn auto voor dagelijks gebruik: een Rolls Royce Phantom waarmee hij zich met zijn chauffeur liet rondrijden. Ook daar heeft de curator beslag op gelegd. Piqueur rijdt dan maar met een Bentley rond: die is geleasd, dus daar kan niemand aan.

Eén van de schuldeisers van Piqueur blijkt Bank Nagelmackers te zijn. Ook die liet zijn oog vallen op de exclusieve bolide. De bank geeft geen commentaar over het dossier. Wanneer Optima haar bankactiviteiten moest stopzetten, verkocht ze haar portefeuille aan woonleningen aan de bank Delta Lloyd, tegenwoordig Bank Nagelmackers. Het ging om zo’n 120 miljoen euro. En daartussen zit blijkbaar ook één of meer leningen van de familie Piqueur zélf die niet terugbetaald zijn.

De rechtbank beslist in oktober wie de winnaar is.