Willemen werkt Belgische ambassade in Congo af

De Mechelse familiale bouwgroep Willemen heeft zijn eerste opdracht in Afrika afgewerkt. En het is meteen een visitekaartje. Willemen bouwde de nieuwe Belgische ambassade in Congo. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders knipte maandag het lintje door. Echt feestelijk ging het er niet aan toe. De Congolese regering stuurde haar kat. President Kabilla is boos op België omdat het zich verzet tegen het feit dat Kabilla zijn mandaat opnieuw wil verlengen.



Met een kantoorruimte van 5.371 m² op een terrein van 1,3 hectare is de ambassade de grootste diplomatieke post van België in het buitenland. Een deel van het gebouw is bestemd voor de Nederlandse en Luxemburgse vertegenwoordiging in de Democratische Republiek Congo. Het complex is meteen ook het eerste passiefgebouw in Centraal-Afrika. De vijfde verdieping bestaat gedeeltelijk uit een wandeldak dat als terras kan fungeren bij VIP-ontvangsten. Er is ook een restaurant.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken koos Willemen in 2014 als hoofdaannemer van de nieuw te bouwen ambassade in Kinshasa. Het was voor Willemen de allereerste opdracht op het Afrikaanse continent. Aswebo, Franki Construct, Cosimco en Van Wellen, vier dochters van de groep, bouwen sedert begin dit jaar de eerste geautomatiseerde containerterminal in Afrika en wel in Tanger. En Cosimco, ook een Willemen-bedrijf, start binnenkort in het Marokkaanse Rabat met de bouw van de nieuwe Belgische ambassade.