NIEUW – WK 2018: Frans De Schrijver wint altijd

Frans De Schrijver, alias Tony Winter

“Wie potdorie is Frans De Schrijver?”, hoor ik u zichzelf afvragen (misschien wel in het Engels). Frans De Schrijver is de echte naam van Tony Winter, voormalig zanger en artiest en huidig eigenaar en CEO van Emto Invest, de holding die onder meer instaat voor de exploitatie van de “Black Pearl”. Met 16 meter bij 9 meter, in totaal 144 m², is de Black Pearl het grootste TV-scherm ter wereld. Het staat vandaag op de Antwerpse Kaaien voor de match van de Rode Duivels tegen Engeland. Onmiddellijk daarna wordt het afgebroken en verhuist het naar Parijs waar het wordt opgesteld onder de Eifeltoren voor de WK-finale van Frankrijk tegen Kroatië. Kostprijs voor één dag huur: 19.500 euro.Tony Winter werd geboren als Frans De Schrijver in 1950 in het Brabantse Teralfene. Als veertienjarige begon hij muziek te maken als gitarist, zo weet Wikipedia. In eerste instantie trad hij op met zijn broer Mike Steve. Hij schreef een aantal liedjes voor hemzelf waaronder Zeg niets aan Marleen maar had uitsluitend een hitje met Geef mij jouw liefde (een vertaling van de Franse hit C’est ma prière van Mike Brant) in 1972 en met Mi Amore Angelica (1974) dat tot aan de top geraakte in de Vlaamse top 10. (Lees verder onder de foto)

Emily Star met haar echtgenoot Tony Winter (links), met tussen hen de Britse zanger Tom Jones.

Na de dood van zijn echtgenote in 1975 toerde hij met Frédéric François als diens licht- en geluidstechnicus. In 1977 ging hij zich toeleggen op productie en kwam in aanraking met Emly Starr, echte naam Maria-Christine Mareels, die even beroemd werd toen zij België mocht vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in 1981. Zij zong daar Samson, dat Frans voor haar geschreven had onder zijn producerspseudoniem Kick Dandy. Emly Starr werd mevrouw Winter.

Zowel Tony als Emly verdwenen echter van het zangtoneel, maar werden later bekend als het brein achter Globe Show Center in Denderleeuw, een tv-productiebedrijf dat ook een filiaal heeft in Dubai. In het Globe Show Center vonden onder meer opnamen plaats van Tien Om Te Zien van VTM. Het audiovisueel bedrijf dat Winter oprichtte voorziet vele concerten in Europa van licht en geluid. (Lees verder onder de foto)

The Black Pearl

Het bedrijf van Tony Winter investeerde veel geld in de ontwikkeling van de Black Pearl. Grootste uitdaging was het transport van het scherm te beperken tot 13 meter lengte. Alles wat daarboven zit, valt onder uitzonderlijk transport en kan dus niet zomaar op de openbare weg. Dat lukte door de Black Pearl op te delen in vier stukken die apart kunnen worden getransporteerd. Het hele scherm, inclusief transport, weegt 33 ton.

Dat Winter zijn zaken voor elkaar heeft, mag blijken uit zijn bedrijfsstructuur. Ultieme eigenaar van de bedrijven van Tony Winter, alias Frans De Schrijver, is de Zwitserse holding Sicurta met maatschappelijke zetel in Zurich.