ZONNE ENERGIE: Thiers en Balcaen halen Amerikaanse fonds in Origis

Paul Thiers

De Amerikaanse investeerder Global Atlantic wordt voor een onbekend bedrag minderheidsaandeelhouder van de Vlaamse zonnepanelenspecialist Origis. In de VS heeft Origis USA zonneparken in zes staten. In Alabama neemt de distributiereus Walmart stroom af bij Origis. En vanaf eind dit jaar voorziet Origis het iconische pretpark Disney World en de omgeving van groene stroom. Origis is voor telkens 36 % in handen van de West-Vlaamse ondernemers Paul Thiers en Filip Balcaen. De overige aandelen zijn in handen van CEO en mede-oprichter Guy Vanderhaeghen.

Origis heeft ambitie en wil in de VS één van de drie grootste leveranciers van zonne-energie worden. Nu staat het nog op nummer vijf Global Atlantic is daarbij geen onbekende voor Origis. Vóór deze deal investeerde het al in Origis-projecten die in totaal een capaciteit van 150 megawatt vertegenwoordigen. Met de nieuwe partner aan boord hoopt Origis USA jaarlijks 1 gigawatt te ontwikkelen. Dat komt overeen met één kernreactor of een stad van 200.000 gezinnen.



Ook in Europa wil Origis doorgroeien maar dan wel op eigen kracht. Nu al heeft de groep projecten van bijna 60 megawatt, onder meer in België, Italië, Griekenland en Slovakije. Origis werd opgericht in 2008 en is sedert 2012 in de VS actief. Het bedrijf staat voor een omzet van 200 miljoen dollar, goed voor een brutobedrijfswinst van 60 miljoen dollar, zo weet de Tijd.