Zwaar verlies voor Voetbal Bond

Trieste voetbaltijden. Na de zwakke match tegen Finland legt de Koninklijke Belgische Voetbal Bond nu ook een zwak financieel rapport voor. In het verlengde boekjaar van juli 2014 tot december 2015 werd een verlies geboekt van 4,6 miljoen euro. De Bond geeft vier redenen op voor dit droevig resultaat. Er is de door terreurdreiging afgelaste oefenmatch tegen Spanje, eind vorig jaar. Die gemiste inkomsten worden op 1 miljoen euro geraamd. Ten tweede is er de herstructurering van het personeelsbestand, 21 ontslagen goed voor een kost van 2 miljoen euro, de ontslagpremies van gewezen CEO Steven Martens en teammanager Nicolas Cornu, kostprijs 0,5 miljoen euro en ICT-investeringen voor 1 miljoen euro.Ook de vorige jaarrekening, 2013/2014, was negatief en wel voor 0,2 miljoen euro en dat ondanks de inkomsten die het WK 2014 in Brazilië met zich meebracht. Toen vormden onder meer de hoge premies voor spelers het onderwerp van discussie. Na het EK zal er overigens opnieuw gediscussieerd worden over de premies van de Rode Duivels,. Die premies liggen nu vast tot en met het WK 2018. Lagere spelerspremies moeten er mee voor zorgen dat de cijfers niet nog eens in het rood duiken.

De discussie is alvast nog niet uitgepuurd. De oefenmatchen tegen Finland en Noorwegen in Brussel zijn niet uitverkocht. Dat leidde ook al tot een discussie tussen de Bond en haar trainer Marc Wilmots. Ondertussen ligt ook de discussie nog open over de portretrechten van een aantal Rode Duivels, ook goed voor één miljoen euro.

In de pers gaf directeur Communicatie Bob Madou van de Bon volgende commentaar op het verlies van 4,6 miljoen euro: “De gemaakte kosten zijn eenmalige kosten, die op termijn zullen renderen. Als we de tweede ronde van het EK halen, is het verlies gecompenseerd.”