Dider Bellens op 60-jarige leeftijd overleden

Didier Bellens, CEO van Belgacom tussen 2003 en 2013, is op 60-jarige leeftijd overleden. Bellens was jarenlang een vertrouweling van de miljardair Albert Frère. Vanuit die positie werd hij topman bij de mediagroep RTL. Vandaar stapte hij over naar Belgacom, nu Proximus, waar hij onder meer Belgacom TV oprichtte. Zijn carrière bij Belgacom eindigde half in de schaduw van een vermeend belangenconflict waarbij de PS betrokken was.



Didier Bellens studeerde management engineering aan de Université Libre de Bruxelles. Hij studeerde in 1978 af als commercieel ingenieur. Na een korte tussenstap bij Deloitte werd hij in 1981 financieel directeur bij de Groupe Bruxelles Lambert (GBL) dat op dat moment onder controle kwam van Albert Frère. Vier jaar later werd Bellens adjunct-directeur bij het Zwitserse Pargesa, de sleutelholding van de families Frère en Desmarais. In 1992 keerde hij terug naar de GBL als algemeen directeur. In 2001 werd hij CEO bij de RTL Group, een hoogtepunt van zijn carrière bij Albert Frère.

Bellens verloor de steun van de PS na een verleend vastgoedschandaal

In 2003 volgde Bellens de overleden John Goossens op als CEO van Belgacom, de telecomgroep in handen van de Belgische staat. Bellens, die de steun genoot van de PS, de Waalse socialisten, stuitte er bijwijlen op veel kritiek. Vooral zijn afstandelijkheid en beperkte sociale vaardigheden werden hem verweten. Bijvoorbeeld de benoeming van zijn persoonlijke assistente Concetta Fagard lokte heel wat opmerkingen uit en verzwakte zijn positie. In 2011 raakte hij in opspraak in een zaak van passieve corruptie. Hij werd er door het parket van verdacht in 2006 een gebouw van Belgacom onder de marktprijs te hebben verkocht aan Edmée De Groeve, om daardoor in de gunst te komen van de PS. De Groeve werd gezien als een vertrouwelinge van Elio Di Rupo.

Begin oktober 2013 raakte Bellens opnieuw betrokken in een zaak van belangenconflict, dit keer bij de geplande verkoop van Belgacomgebouwen aan een immobiliënvennootschap waar hij zelf bestuurder is. Begin oktober vorig jaar werd hij buiten vervolging gesteld door de kamer van inbeschuldigingstelling van Bergen, maar het Hof van Cassatie vernietigde die beslissing waardoor hij nog steeds riskeerde vervolgd te worden voor passieve corruptie.

Didier Bellens was al enige tijd ziek.