Eric Van Zele blijkt Option redder te zijn

Eric Van Zele, hier in de Belfius campagne “Ondernemen”

Eric Van Zele, gewezen topman van high tech bedrijf Barco, blijkt de koper te zijn Innolumis, de Nederlandse dochter van technologiebedrijf Option. Innolumis werd eind vorig jaar in ijltempo verkocht door Option. Het bedrijf van Jan Callewaert had dringend cash nodig om een faillissement te vermijden. Wie Innolumis kocht was toen niet bekend. Nu blijkt het Eric Van Zele te zijn via zijn persoonlijke holding. De 68-jarige Van Zele, die goed is voor 13 miljoen euro, gaat het bedrijf wel herplaatsen.



Het is de krant de Tijd die Van Zele op het spoor kwam via de Nederlandse Kamer van Koophandel. Innolumis is fabrikant van straatlampen en beschikt over twee vestigingen in Nederland. Van Zele wil het nu onderbrengen bij Crescent, het investeringsvehikel dat hij samen runt met de ex-Telindus-managers Jan De Schepper, Edwin Bex en Alain Van Den Broeck. “Er was voor de overname snel geld nodig. Met Van Zele Holding konden we sneller schakelen dan met Crescent. Nu moet ik de deal nog afronden en eventueel extra investeerders aantrekken”, zegt Van Zele aan de krant.

Van Zele controleert 70 % van Crescent. Innolumis zal worden ingeschakeld in de ontwikkelingsstrategie van het “internet of things”. Net als Callewaert ziet Van Zele veel potentieel in het slimmer maken van domme lantaarnpalen. “Je kan straatlampen gebruiken om het verkeer en de weersomstandigheden te meten, of je kan er een beveiligingscamera in steken. Het einddoel is een geïntegreerde oplossing voor gemeenten en instellingen.” zo zegt Van Zele.