Marc Coucke legt Waalse geloofsbelijdenis af

201507012 oostende belgium kvo fandag marc coucke CREDIT: Imagedesk / Carlo Coppejans“Ik ben eigenlijk vertrokken vanuit het idee dat ik graag wilde investeren in Wallonië. Er wordt in Vlaanderen veel geklaagd over Wallonië, over transfers en wat nog allemaal. Maar er zit veel zin in ondernemerschap. Alleen is er wat minder kapitaal aanwezig. De beste manier om te helpen is er durven te investeren, te helpen er mee bedrijven op te bouwen.” zo zegt Marc Coucke in de krant De Tijd. Opmerkelijk detail, Coucke was aanwezig op de uitreiking van de prijs voor de onderneming van het jaar in Wallonië, Pairi Daiza, waarvan hij mede eigenaar is. Maar bij de bekroning van het baggerbedrijf Deme, in handen van Ackermans & van Haaren, bleef hij afwezig wegens andere verplichtingen, zijnde de première van de nieuwe film van De Kampioenen waarin hij op vraag van regisseur Jan Verheyen even een kleine bijrol speelt.



“Het gemiddelde bedrijf in Wallonië telt negen werknemers. In Vlaanderen is dat gemiddelde elf. Als we die kloof kunnen dichten, is het probleem van de baan. Ik zag het met andere woorden als mijn plicht om te investeren in Waalse bedrijven. En ja, dan volg ik mijn fingerspitzengefühl, en kom ik uit bij gepassioneerde mensen als Eric Domb en François Fornieri.” aldus Coucke.

Volgens de pharma-ondernemer is er iets aan het veranderen in Wallonië. Er is meer zin voor ondernemerschap dan vroeger. “De mensen beginnen te begrijpen dat we met ondernemen onze toekomst in handen kunnen nemen.” aldus Coucke die zegt nog steeds verschillende investeringsopportuniteiten te bestuderen. “Absoluut. In Vlaanderen en in Wallonië. Ik blijf kijken. Ik verkies het sowieso om te investeren in Belgische bedrijven. België heeft mij veel gegeven. We hebben hier de kans gehad om een bedrijf als Omega Pharma uit te bouwen en ik wil onze maatschappij iets teruggeven door geld te steken in bedrijven.”