Familie Marc Coucke [19]

Vermogen € 1 348 000 000
Gekend als Omega Pharma
Activiteit Verkoop van niet voorgeschreven geneesmiddelen en verzorgingsproducten
Inplanting Zwevegem
Tendens Neutraal
Huidige positie 19


Het verhaal van Omega Pharma blijft opmerkelijk. Apotheker Marc Coucke stampte eind jaren tachtig met een vriend een bedrijfje uit de grond dat vanuit een garage shampoo begon te verpatsen aan apothekers. Na een reeks uitgekiende zetten is het bedrijf vandaag aanwezig in een veertigtal landen wereldwijd en draait het een omzet van net geen miljard euro. En Marc Coucke, die steeg met zijn bedrijf in aanzien. Hij werd, ook door zijn vriendschappen met BV’s, wielersponsoring en deelname aan televisieprogramma’s, de kleurrijkste CEO van België.

Omega Pharma was jarenlang de lieveling van de Brusselse beurs maar grootaandeelhouder Marc Coucke was niet altijd even gelukkig met de vele verplichtingen die een beursnotering met zich meebrengt. In 2012 lanceert hij samen met het fonds Waterland een openbaar opkoopbod op Omega Pharma en haalt het bedrijf van de beurs. Het bod waardeert Omega Pharma op 873 miljoen euro, waarvan 50 procent in handen is van Marc Coucke. Zoals alles in de carrière van Coucke is het openbaar bod geen toeval.

Een dikke maand na de beursexit realiseert Omega Pharma zijn grootste acquisitie ooit. Het bedrijf van Marc Coucke en investeringsgroep Waterland trekt 470 miljoen euro cash uit voor de Europese portefeuille aan voorschriftvrije producten (OTC) van de Britse farmareus Glaxo-SmithKline. ‘Dankzij deze overname spelen we op Europees niveau nu in de Champions League’, aldus een trotse topman Marc Coucke. Maar het echte werk moest dan nog gebeuren. Coucke haalde zijn bedrijf van de beurs en maakte het dik om zijn laatste slag te kunnen slaan: de verkoop van Omega Pharma aan de Amerikaanse groep Perrigo voor het bedrag van 3,6 miljard euro. Het was een meesterzet voor de industriële apotheker.