Familie Swerts [62]

Victor, Vic voor bekenden, Swerts

Vermogen € 362 634 000
Gekend als Soudal
Activiteit productie van siliconen
Inplanting Oud-Turnhout
Tendens Stijgend
Huidige positie 62


Het Kempense chemiebedrijf Soudal is het product van de selfmade ondernemer Victor Swerts. Die maakte van Soudal één van de grootste Europese producenten van silicone en mastieken op basis van ondermeer polyuretaan. Ook lijmen, schuimen, autoreparatieproducten en waterwerende producten rollen bij Soudal van de band.
Het bedrijf ging in 1966 van start en kende een bijna constante groei. In 1992 neemt Soudal haar Franse concurrent Ayrton over. Hierdoor verwerft Soudal een belangrijk marktaandeel in Frankrijk en een logistieke eenheid om de eigen distributie en dienstverlening verder te optimaliseren.
In 1994 wordt een tweede fabriek in Turnhout in gebruik genomen. De export blijft de motor achter het bedrijf. In 1996 wordt een eigen filiaal in Polen opgestart. Op 1 juli 1997 volgt de overname van de afdeling afgewerkte silicone bouwproducten van de firma BAVG, een volle dochter van de groep Bayer in Leverkusen. De terreinen, gebouwen, machines, het voltallige personeel en het volledige klantenbestand treden dan toe tot de Soudal-familie. Duitsland is de grootste afzetmarkt voor voegkitten en PU-schuimen. Door deze overname verwierf Soudal een stevige voet in deze markt.
In 1999 opent Soudal een verkoopkantoor annex opslagruimte in Shanghai. Sindsdien werden vrijwel jaarlijks dochterbedrijven in nieuwe landen opgestart (o.a. Verenigd Koninkrijk, Baltische Staten, Roemenië en Hongarije). In Chili werd in 2005 een joint-venture opgericht die sindsdien een springplank is voor de verdere groei in Latijns-Amerika (Peru, Colombia en Mexico).
In India werd in maart 2010 een joint-venture met McCoy Silicones Ltd. opgericht. De nieuwe onderneming zal mastieken, lijmen en schuimen produceren en op de Indiase markt brengen onder de merknaam McCoy-Soudal. In mei 2010 tekende Soudal een overeenkomst tot overname van Shija, de op twee na grootste speler inzake PU schuim op de Chinese markt, met een productievolume van meer dan 10 miljoen bussen PU schuim per jaar. Met de overname verkrijgt Soudal toegang tot de snelgroeiende Chinese markt met een brede aanwezigheid in de distributie van bouwmaterialen.

Soudal is ook actief als wielersponsor via de Lotto-ploeg. Victor Swerts zelf houdt er een grote kunstcollectie op na.