Familie Swerts [53]

Victor, Vic voor bekenden, Swerts

Vermogen € 659 729 000
Gekend als Soudal
Activiteit productie van siliconen
Inplanting Oud-Turnhout
Tendens Stijgend
Huidige positie 53


Het Kempense chemiebedrijf Soudal is het product van de selfmade ondernemer Victor Swerts. Die maakte van Soudal één van de grootste Europese producenten van silicone en mastieken op basis van ondermeer polyuretaan. Ook lijmen, schuimen, autoreparatieproducten en waterwerende producten rollen bij Soudal van de band.
Het bedrijf ging in 1966 van start en kende een bijna constante groei. In 1992 neemt Soudal haar Franse concurrent Ayrton over. Hierdoor verwerft Soudal een belangrijk marktaandeel in Frankrijk en een logistieke eenheid om de eigen distributie en dienstverlening verder te optimaliseren.
In 1994 wordt een tweede fabriek in Turnhout in gebruik genomen. De export blijft de motor achter het bedrijf. In 1996 wordt een eigen filiaal in Polen opgestart. Op 1 juli 1997 volgt de overname van de afdeling afgewerkte silicone bouwproducten van de firma BAVG, een volle dochter van de groep Bayer in Leverkusen. De terreinen, gebouwen, machines, het voltallige personeel en het volledige klantenbestand treden dan toe tot de Soudal-familie. Duitsland is de grootste afzetmarkt voor voegkitten en PU-schuimen. Door deze overname verwierf Soudal een stevige voet in deze markt.
In 1999 opent Soudal een verkoopkantoor annex opslagruimte in Shanghai. Sindsdien werden vrijwel jaarlijks dochterbedrijven in nieuwe landen opgestart (o.a. Verenigd Koninkrijk, Baltische Staten, Roemenië en Hongarije). In Chili werd in 2005 een joint-venture opgericht die sindsdien een springplank is voor de verdere groei in Latijns-Amerika (Peru, Colombia en Mexico).
In India werd in maart 2010 een joint-venture met McCoy Silicones Ltd. opgericht. De nieuwe onderneming zal mastieken, lijmen en schuimen produceren en op de Indiase markt brengen onder de merknaam McCoy-Soudal. In mei 2010 tekende Soudal een overeenkomst tot overname van Shija, de op twee na grootste speler inzake PU schuim op de Chinese markt, met een productievolume van meer dan 10 miljoen bussen PU schuim per jaar. Met de overname verkrijgt Soudal toegang tot de snelgroeiende Chinese markt met een brede aanwezigheid in de distributie van bouwmaterialen.

Soudal was ook lange tijd actief als wielersponsor. Even zag het er naar uit dat Victor Swerts ook de eigenaar ging worden van de voetbalploeg Westerlo maar die plannen gingen niet door. De Kempense ondernemer houdt er ook een grote kunstcollectie op na.

In februari 2020 werd Vic Swerts 80 jaar. Hij vierde dat onder meer met een concert in het Soudal auditorium, een onderdeel van het siliconenimperium dat hij uitbouwde. Hij kwam er binnen onder applaus van de 130 gasten. En op de muziek van “Samsonrock”. Dat was een fijne verwijzing van wat later die dag bekend werd: Swerts legde om en bij 85 miljoen euro op tafel om 17 procent te verwerven van het kinder entertainment bedrijf Studio 100. Frank Donck legde daar 40 miljoen euro bij om op zijn beurt 8 procent binnen te halen. Hans Bourlon en Gert Verhulst, de oprichters van het bedrijf, werden daardoor elk minstens 40 miljoen euro rijker. Voor Swerts kwam de investering echter op het meest ongelukkige moment. Onmiddellijk na zijn intrede in het kapitaal van Studio 100 legde corona alle activiteiten van het bedrijf stil. Dat zorgde voor een serieuze cash drain die niet in de plannen was voorzien. In datzelfde jaar keerde zijn bedrijf voor het eerst een dividend uit en wel van 50 miljoen euro.