Over De Rijkste Belgen

Ondernemers kunnen niet leven buiten het publieke daglicht. Ze ontmoeten de man in de straat als consument, als werknemer maar ook als investeerder in hun bedrijf wanneer ze beursgenoteerd zijn. Ondernemers tonen graag hoe goed hun bedrijf draait, hoe mooi het in elkaar zit. Waar ze het minder graag over hebben, is over de eigendomsstructuur van hun bedrijven. Toch leert deze lijst veel over de Belgische economie en over hoe de krachtsverhoudingen zich aftekenen in het financiële en industriële landschap.

Deze website is meer dan enkel de lijst van de Rijkste Belgen. Deze lijst brengt dagelijks nieuws over het reilen en zeilen van de Rijkste Belgen. Dat nieuws komt vooraan. Daarna kan u doorklikken naar de lijst zelf. De Rijkste Belgen vertaalt economisch en bedrijfsnieuws naar mensen en omgekeerd. Nieuws over de Rijkste Belgen wordt onmiddellijk vertaald in nieuwe cijfers op de lijst en zorgt op die manier voor een nieuwe ranking. Op die manier wordt de lijst van de Rijkste Belgen een dynamisch geheel dat dagelijks beweegt. Daarnaast biedt de website informatie over gerelateerde onderwerpen zoals het fortuin van de Rode Duivels of uw personal finance uitdagingen.



Over de lijst

De meeste vermogens in deze lijst zijn geïnvesteerde vermogens. Het gaat dus niet om cash geld dat zo maar ergens op een bankrekening staat.

Vermogens zijn om allerlei redenen verankerd in vennootschappen. Dat biedt juridische zekerheid, is doorgaans wettelijk verplicht, maar het biedt ook fiscale voordelen. De meerwaarde op aandelen van een bedrijf is fiscaal onbelast. Uitgekeerde winsten daarentegen niet. Aandelen kunnen vrij overgedragen worden van vader op zoon waardoor de successierechten bij overlijden, ook al zijn die nu verminderd, niet betaald moeten worden.

De analyse en waardering van vennootschappen vormt dan ook het zwaartepunt van deze lijst.
De lijst is een theoretische benadering van het vermogen. Een bedrijf is slechts waard wat de koper er voor wil geven. Onze waarderingen blijven dus marktbenaderingen.

Waarom komen er zoveel families op deze website voor? Zijn er enkel families die ondernemers zijn? Natuurlijk niet. Een gekend bedrijf zoals de pralineproducent Neuhaus is bijvoorbeeld volledig in handen van de beleggers. Veel andere grote bedrijven zijn onderdeel van buitenlandse multinationals. De puur Belgische bedrijven zijn voor het grootste deel echter in handen van families. In tegenstelling tot andere moderne economieën zijn slecht een beperkt deel van de Belgische bedrijven genoteerd op de beurs. Ook dat zorgt er voor dat de bedrijven in familiale handen blijven, en dat er soms ook nogal wat geruzied wordt in die families omtrent wie nu eigenlijk recht heeft op wat.

Anderzijds zorgt de familiale structuur er ook voor dat het soms onduidelijk is waar de familiale vermogensgrens stop en waar niet. Binnen een aantal families zijn neven en nichten of andere familieleden uitgekocht door een tweede tak van de familie. Ook het aantal familiale aandeelhouders is soms onduidelijk. Vooral bij oudere bedrijven, in de vijfde of zesde generatie, kan het aantal familiale aandeelhouders boven de 100 uitstijgen. In dat geval speelt de uitkering van een jaarlijks dividend doorgaans een doorslaggevende rol om de familie bij elkaar te houden. Wanneer dat dividend niet meer voldoet aan de verwachtingen, stijgt de wrevel en neemt de lust van de kleine familiale aandeelhouder toe om zijn pakket te verzilveren.

Deze lijst is het werk van de journalist Ludwig Verduyn. De eerste editie van ‘De Rijkste Belgen’ werd gepubliceerd in 2000 in het weekblad Humo. In 2000 en 2012 verscheen er ook een boek over hetzelfde onderwerp. Doorheen de jaren werden in verschillende publicaties verschillende updates gepubliceerd. Deze internetpublicatie heeft een aantal voordelen in vergelijking met een klassiek print product. Deze lijst wordt elke dag geupdated en voorzien van nieuwe informatie wat leidt tot een nieuwe rangschikking. In de lijst kan ook worden doorgeklikt op namen. Tussen Rijkste Belgen bestaan immers veel al dan niet familiale verbanden.

De redactie van deze website stelt zich tot taak de journalistieke deontologische regels na te leven.

De Rijkste Belgen, Jean Jaurèslaan 32,1030 Schaarbeek

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Ontvang dagelijks de meest interessante berichten over De Rijkste Belgen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.