Familie Eric Wittouck [5]

Vermogen € 3 403 250 000
Gekend als Weight Watchers
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Monaco en Ukkel
Huidige positie 5


Eind van de 19de eeuw was Paul Wittouck de industrieel die de basis legde voor de suikerindustrie in België. Centraal daarin stond de Sucrerie Tirlemontoise, later bekend onder de Nederlandse benaming Tiense Suiker. Wittouck is een telg uit een oude Brusselse familie die verankerd was in zowel de politiek als de industrie. Zijn broer André-Michel was gehuwd met Hélène prinses Sherbatow, een telg gelieerd aan de Russische tsarenfamilie in 1920 moest vluchten uit Rusland. Ze vertegenwoordigde de Russische landadel in België en opende nieuwe financiële wegen voor de familie Wittouck.

Eind van de vorige eeuw was Tiense Suiker in handen van Eric Wittouck, kleinzoon van Paul Wittouck, en zijn neven Eric Jolly en Guy Ullens de Schooten Whetnall. De controle over Tiense Suiker liep over de Luxemburgse holding Artal. In 1989 werd Tiense Suiker verkocht aan het Duitse bedrijf Sudzucker voor 945 miljoen euro, in die tijd één van de belangrijkste industriële operaties. Wittouck verkocht niet alleen het industrieel apparaat van de raffinaderij maar ook de daaraan verbonden Europese suikerkwota.

De opbrengst van de verkoop werd gerecycleerd binnen de holding Artal. De families lieten zich daarin bijstaan door de groep Boston Consultancy. Die raadde hen aan het Amerikaanse bedrijf Weight Watchers te kopen. Dat klonk wellicht enigszins cynisch, geld verdiend met suikerproductie herinvesteren in een vermageringsbedrijf. Maar Wittouck volgde die raad. Weight Watchers werd een financieel succesverhaal, genoteerd op Wall Street. Wanneer het bedrijf later in financieel moeilijk vaarwater terecht kwam, was het fortuin van de familie Wittouck en zijn neven al verankerd.

Eric Wittouck kocht zijn neven doorheen de jaren weg uit Artal. Nu controleert hij zelf de Luxemburgse holding die om en bij 6 miljard dollar aan investeringen op Wall Street beheert. De belangrijkste participatie van Artal daarbij is Blue Bufallo Pet Company, een producent van biologische dierenvoeding, goed voor 3 miljard dollar. Op de tweede plaats staat nog steeds Weight Watchers.

Guy Ullens de Schooten woont momenteel in Zwitserland en legde zich jarenlang toe op Chinese kunst. Eric Wittouck houdt er een riante levensstijl op na. Hij resideert in Monaco maar bezit nog steeds het “Château Wittouck” in Ukkel. Tot 2017 was hij ook de eigenaar van het restaurant Rouge Tomate aan de Brusselse Louisalaan. Hij komt weinig in het nieuws. Een uitzondering daarbij was de fiscale constructie die hij opzette voor de aankoop van zijn luxejacht de Exuma en die lekte in de zogenaamde Panama Papers. De Exuma, bouwjaar 2010, standplaats Monaco, meet 49 meter en kostte 18 miljoen euro. Hij is te huur voor 189.000 euro per week.