Eind van de 19de eeuw was Paul Wittouck de industrieel die de basis legde voor de suikerindustrie in België. Centraal daarin stond de Raffinerie Tirlemontoise, later bekend onder de Nederlandse benaming Tiense Suiker. Wittouck is een telg uit een oude Brusselse familie die verankerd was in de industrie. Zijn tweede zoon André-Michel was gehuwd met Hélène prinses Sherbatow, een telg gelieerd aan de Russische tsarenfamilie in 1920 moest vluchten uit Rusland. Ze vertegenwoordigde de Russische landadel in België.
Eind van de vorige eeuw was Tiense Suiker in handen van Eric Wittouck, kleinzoon van Paul Wittouck, en een aantal van zijn neven waaronder Guy Ullens de Schooten Whetnall. De controle over Tiense Suiker liep over de Luxemburgse holding Artal. In 1989 werd Tiense Suiker verkocht aan het Duitse bedrijf Sudzucker voor 945 miljoen euro, in die tijd één van de belangrijkste industriële operaties. Wittouck verkocht niet alleen het industrieel apparaat van de raffinaderij maar ook de daaraan verbonden Europese suikerkwota.
De opbrengst van de verkoop werd gerecycleerd binnen de holding Artal. Wittouck liet zich daarin bijstaan door de groep Boston Consultancy. Die raadde hem aan het Amerikaanse bedrijf Weight Watchers te kopen. Dat klonk wellicht enigszins cynisch, geld verdiend met suikerproductie herinvesteren in een vermageringsbedrijf. Maar Wittouck volgde die raad. Weight Watchers werd een financieel succesverhaal, genoteerd op Wall Street. Wanneer het bedrijf later in financieel moeilijk vaarwater terecht kwam, was het fortuin van Wittouck al verankerd.
Eric Wittouck kocht Guy Ullens in 2000 weg uit Artal. Nu controleert hij zelf de Luxemburgse holding die om en bij 6 miljard dollar aan investeringen op Wall Street beheert. De belangrijkste participatie van Artal daarbij was Blue Bufallo Pet Company, een producent van biologische dierenvoeding, goed voor 3 miljard dollar. Op de tweede plaats kwam Weight Watchers. Blue Bufallo werd in 2017 verkocht met een meerwaarde van 1,8 miljard euro.
Guy Ullens de Schooten woonde lange tijd in Zwitserland en legde zich jarenlang toe op Chinese kunst.In 2023 kwam hij in het nieuws nadat zijn zoon zijn tweede echtgenote Mimi Ullens neerschoot op de oprit voor hun villa in Waals-Brabant. De vrouw overleefde de aanslag niet.
Eric Wittouck houdt er een riante levensstijl op na. Hij resideert in Monaco maar hij komt weinig in het nieuws. Een uitzondering daarbij was de fiscale constructie die hij opzette voor de aankoop van zijn luxejacht de Exuma en die lekte in de zogenaamde Malta Papers. De Exuma, bouwjaar 2010, standplaats Monaco, meet 49 meter en kostte 18 miljoen euro. Hij was ooit te huur voor 189.000 euro per week maar sedert 2016 wordt hij enkel nog privé gebruikt.
Eric Wittouck zelf verwerpt de berekening van zijn vermogen. Zijn reactie kan u hier lezen.